31 juli 2010

Debatt kring ground zero mosque

I New York Times står det idag om det växande motståndet mot "Ground Zero Mosque", planerna på att bygga en stor moské nära Ground Zero på Manhattan:
An influential Jewish organization on Friday announced its opposition to a proposed Islamic center and mosque two blocks north of ground zero in Lower Manhattan, intensifying a fierce national debate about the limits of religious freedom and the meaning of the Sept. 11 terrorist attacks.

The decision by the group, the Anti-Defamation League, touched off angry reactions from a range of religious groups, which argued that the country would show its tolerance and values by welcoming the center near the site where radical Muslims killed about 2,750 people.

But the unexpected move by the ADL, a mainstream group that has denounced what it saw as bigoted attacks on plans for the Muslim center, could well be a turning point in the battle over the project.

Idén bakom centret är bra, tanken är att skapa en mötesplats mellan religioner. Men om arrangörerna menar allvar med att vilja skapa dialog och bygga broar är det helt fel plats att bygga moskén på.

Attackerna mot World Trade Center gjordes av radikala muslimer, och dessa radikala muslimer skulle se byggandet av en sådan moské som en enorm seger över USA.

Namnet i sig är också anmärkningsvärt, Cordoba House syftar på Cordoba i Spanien när det var under muslimskt styre. Det brukar ofta nämnas att i Spanien var det religiös tolerans när muslimerna styrde, men "juryn är fortfarande ute" om man säger.

Se t ex Wikipedia om debatten om behandlingen av icke-muslimer i Al-Andalus. Såvitt jag kan utläsa var det samma visa som annars under islam, icke-muslimer är dhimmi = andra klassens medborgare utan fullständiga mänskliga rättigheter.

I ljuset av detta känns Cordoba House vid Ground Zero relativt stötande. Se den finkänslige Pat Condell om ämnet.

Uppdatering: Dn skriver om ämnet och har mer eller mindre översatt artikeln rakt av utan att ge cred till NY Times'.

20 kommentarer:

Ola Berg sa...

Samtidigt kan man ju säga att en moské just där är ett lysande exempel på det som USA till stor del handlar om: separation mellan religion och stat, frihet att tro och predika som man vill, och att inte hålla en människa eller ideologi ansvarig för en annan människas illdåd.

Det är ju det som är själva storheten med USA. Tummar man på det så blir det ju bara McCarthyism av alltihop.

lasse sa...

Lite fingertoppskänsla bör man ändå ha. Att bygga en moské på den platsen känns lika malplacerat som om tyska företagare skulle bygga en semesterby i Oświęcim.

Andreas sa...

Om det råder en allmän mening att Córdoba förknippas med religiös och kulturell öppenhet är det ett bra namn. Det spelar då liten roll om du förknippar det med något annat.

Att hänvisa till vad andra tycker och tolka historien godtyckligt utgör ett svagt case. Jag skulle säga att det är mer upprörande att tänkande människor är så okritiska och godtyckliga som du är i texten ovan, än att de bygger en moské "i närheten av" ground zero.

M sa...

Man ska ju inte bygga på Ground Zero. Man vill bygga på en mark som själv äger – som ligger två kvarter bort.

Att ADL å ena sidan påstår att dom tycker att religionsfrihet är en hörnsten i den amerikanska demokratin, men samtidig så motsätter man sig att en grupp människor får nyttja USA konstitution och bygga en religiös byggnad på en mark som dessutom själv äger – det säger en hel del om ADL.

Erik Svansbo sa...

Moskén marknadsförs som en "Ground Zero Mosque". Det innebär att världens radikala muslimer kommer uppfatta bygget som en seger över USA. Om personerna som står bakom moskén vill undvika kontroverser av den typen bör man bygga moskén på en annan plats.

Tare sa...

Din mening ”icke-muslimer är dhimmi = andra klassens medborgare utan fullständiga mänskliga rättigheter” Man kan se från din mening att du har stereotypa uppfattningar och du bara upprepar det du hör utan att tänka och förstå. Vet du verkligen vad dhimmi, dhimmah, ahl al-dhimmah osv betyder?
Om du hämtar dina kunskapar från Wikipedia då vet man att du är hejsan, hoppsan, studssan. Vem som helst kan skriva i Wikipedia du också, skriv ner det lilla du har hört.
Leta upp rätt kunskap om du har fria tankar

Spinoza sa...

Ja men alla muslimer (alla religiösa?) springer ju runt och gapar om respekt hela tiden. Vari ligger respekten i en så här uppenbar provokation?

Analog Delay Line sa...

Jag har svårt att förstå att man som liberal inte klarar av att hantera att någon bygger på mark som man själv äger oavsett om det är i New York Jerusalem eller Oxelösund.

Gatehag sa...

Då föreslår jag att de bygger i Oxelösund, eller möjligen i Addis Abbeba.

Erik Svansbo sa...

Tare, jag tycker wikipedia är en bra källa för kontroversiella frågor. När man t o m på wikipedia kan läsa om att icke-muslimers ställning i al-andalusia "has been a subject of considerable debate among scholars" är det en fingervisning om att det finns mer under ytan om dhimmis i al-andalusia.

Som dhimmi i ett muslimskt samhälle saknar man de rättigheter som muslimer har, och man måste betala en särskild skatt. Som dhimmi saknar man fullständiga mänskliga rättigheter.

Adler sa...

The forgotten refugees är en bra film att se som - bland annat - tar upp dhimmistatusen http://www.youtube.com/watch?v=pe7-ygT_sQ4

Martin sa...

"Som dhimmi saknar man fullständiga mänskliga rättigheter."

En kandidat till VM i anakronism? Cordoba anses också ha varit vetenskapligt och teknologiskt högstående. Men hade de internet eller biogasbussar? Nä, alltså var de inte högstående!

Men Svansbo kan få en wikipedialänk att bilda sig med

http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_age_of_Jewish_culture_in_Spain

ג 'ון sa...

Upprörande om en moské får byggas i närheten av Ground Zero.
Det var faktiskt muslimer som kraschade flygplan in i Twin Towers och namnet Cordoba associeras med ett moriskt rike i Spanien.
Morerna som gjorde upprepade försök att militärt lägga under sig Europa och som faktiskt kom så långt som till strax söder om Paris.

Cordobakalifatet var verkligen inget lyckorike.
Dhimmistatus var förutsättningen för judar och kristna att få leva och verka i landet och bestämmelserna om hur ickemuslimer hade att uppträda underdånigt mot muslimer var hårda med strafflag kopplad.
Dessutom skulle man vilja se finansieringskällorna till det planerade moskébygget kartlagda.
/BR

Invändningen sa...

"Tare" far med osanning. Ickemuslimer har blivit diskriminerade i ALLA samhällen dominerade av islam. Ibland behandlades exempelvis judar bättre än i samtida kristna samhällen (exempelvis osmanska imperiet under 1500-talet). Men islam har aldrig någonsin tillerkänt ickemuslimer någon sorts jämbördighet. Det är ju själva poängen med islam och uppenbart för alla som läst qur'an!

Myten om det "toleranta" Andalusien har blivit mycket populär de senaste åren. Naturligtvis för att den behövs som ett intellektuellt hjälpmedel för att legitimera islamisternas framfart i dagens Europa. Det finns ingen anledning att nedvärdera kulturen i Cordoba. Tvärtom. Men sanningen är att en stor del av den "muslimska" lärdomen var av grekisk-romerskt ursprung. Spanien var ju dessutom en del av Rom långt före att några araber / berber invaderade halvön. Under en inte så liten del av den muslimska ockupationen dominerade rena fundamentalisterna, i synnerhet under dynastier som Almoravider och Almohader. Från och med 1000-talet präglades området av förföljelse och inbördesstrider och både kristna och judar (och till och med muslimer) flydde i drivor.

ג 'ון sa...

En Opinionsundersökning visar att en majoritet av amerikanerna är emot ett moskébygge i närheten av GZ.
Dessutom har ett antal anhöriga till mördade i terrorattacken 2001 visat djup upprördhet över byggtanken.
Man måste naturligvis visa dessa respekten och inte bygga en muslimsk helgedom i närheten av platsen för det värsta terrordådet i amerikansk historia (möjligen med undantag av handlingar begångna mot indianerna och Inbördeskriget).
/BR

Tare sa...

Din mening.
”Ickemuslimer har blivit diskriminerade i ALLA samhällen dominerade av islam”.
Antigen att du ljuger eller att du saknar ett fritt huvud. Judar kristna och muslimer har alltid kunnat leva tillsammans som första klass medborgare.
Kristna och muslimer har dödats och dödas varje dag av sionister. Judar dödades, brändes och gasades ihjäl av andra än muslimer. Om du någon gång kan befria ditt huvud så kommer du att acceptera sannigen och bli av med all kvävande hat du har inom dig. Du är slav för att du inte får tänka själv. Du är feg för att du inte vågar gräva upp sanningen. Du är förlamad för att du inte kan gå din egen väg, du ska bara följa linjen, den är handikappanpassad efter ditt huvud.

FGN sa...

Det som hände den 11 september har med fanatism att göra och alla muslimer ska inte behöva lida, som obama sa; it's the UNITED states of america, afro-american, jews, muslims etc... shall be united. Och om usa hade mind their own business innan WTC och inte invaderad de muslimska länderna och döda familjer och barn för olja så skulle det inte hänt.

Ateisten sa...

Hur vet man att det var muslimer som utförde dåden? För att jänkarna sa det? Det gör ju att man anar en hel del ugglor i mossen. Kan nog bara ha varit jänkarna själv som skulle ha lyckats med illdåden. Se bara på vad dom vann, oljekontrakt till en massa storbolag, miljarder till vapenindustrins ägare och ett evigt krig eftersom terroristerna aldrig kommer att försvinna. Snabba cash till 3:e rikets härskare.

Anden sa...

Tare är en hjärntvättat muslim som bara tror på det som hon får höra av sina Imaner.
Judar och kristna benämns som Kuffer= andra klassens medborgare, de icketroende kallas de. Men är judar och kristna också troende?
Gör du en Taqqiya nu, d v s ljuger för att försvara din religion? Taqqiya innebär att man får skydda eller ljuga för att försvara sig och Islam, ett vedertaget begrepp för en muslim. Så du vet aldrig när de ljuger.

Visste du att muslimerna och araberna är de värsta slavägarna i historien?
Visste du att en av grundarna till PLO, också samarbetade med nazisterna för att förinta judarna?
Visste du att din profet krigade för makt, dödade hundratals, hade sex med en nioåring (9 år), hade egna slavar som sex?

I Cordoba var det döden eller underkastelse som gällde för judar och kristna. Döden Tara, döden.
Islam söker total dominans och är en ideologi som har liknelser med nazism; man förföljer oliktänkande, judar, kristna och homosexuella. Jodå, det stämmer; Iran, Irak, SaudiArabien, Pakistan, Afganistan mf l andra länder.
Islam är inte en fredlig religion. Det är en totalitär ideologi där muslimerna hjärntvättas som i en sekt. Du får inte lämna sekten får då förkastas du, bara de lärde får styra sekten, man får ej kritisera, ska man gifta sig med en icketroende så måste de konverteras. Låter som Livets ord för mig.
En annan skillnad är att man fortfarande kan vara troende på Gud i Kristendomen, tro på att bibel är skriven av människor (muslimerna tror på allvar att bibeln kom från himlen, suck) samt tro på evolutionen. För en muslim är detta otänkbart och de blir så kränkta av kritik mot Islam att de till varje pris vill "försvara sig". För mig låter det som hjärntvätt, programmerade människor att tro på en krigarideologi som kanske funkade om man skulle erövra land på 800-talet. Nu lever vi på 2000-talet och ni behöver inte föda så många barn längre eller slåss för att erövra världen.
Ingen i väst kommer underkasta sig er vad som står i Koranen "att ni en dag ska stå som herrefolk och härska". Hitler misslyckade till ett fruktansvärt pris i människoliv och ödeläggelse - och om inte du koolar av med din Islamtrams med bluff och ljug så kommer det leda till en konflikt utan dess like.
Allah Akbar, kanske du säger Tara? Nej Gud är inte störst Tara - det är människan och vi i väst har lagt religionen bakom oss. Det har du säkert märkt här i Sverige också, så vänligast, reformera din tro och anpassa dig.

blackholesun sa...

ja historia e intressant. den visar hur di rige o mäktige duperar fåren att glatt gå döden till mötes så att makten o rikedomen rör sig åt rätt håll ( uppåt ). om det krävs 6,5 gigadöda för att sitta kvar på tronen, må det ske. om du e jude eller korsriddare, muselman eller blid kristen spelar ingen femma. du är ägd. MEN, man måste inte krama avtryckaren, det e faktiskt dags för lite madderfakkin peace n luv. känns långt borta bara, sitter här o fryser kuken av mig i den iskalla högervinden, precis som -33... pok