8 juni 2010

Malm kritiserar Ship to Gaza, Israel

Fredrik Malm kritiserade igår både Ship to Gaza och Israel i riksdagens utrikesdebatt. Han berättar om det i sin blogg.

Han pratade bland annat om Ship to Gazas val av samarbetspartners:
Flera svenska medier har rapporterat om huvudorganisatören av Gazaflottan, den turkiska islamistiska gruppen IHH. Läs till exempel Pär Jönsson i DN. IHH:s ledare deltog också på ett massmöte för Hamas i Gaza förra året.

Men det fanns också ytterligare en turkisk organisation med på Gazaflottan, det politiska partiet BBP. Det var formellt representerat (länk på turkiska) på Mavi Marmara av chefsrådgivaren till partiets ordförande, vice ordföranden för partiavdelningen i Istanbul samt ordföranden för partiets ungdomsorganisation i Denizili.

BBP är ett fascistiskt parti. Det tillhör en rörelse i Turkiet som har tvinnat samman islamism med turkisk ultranationalism. Partiet var tidigare en del av det större radikala nationalistpartiet MHP men bröt sig ur och är idag en politisk sekt på yttersta högerkanten. BBP:s grundare Muhsin Yazincioglu var medlem i den ökända militanta fascistgruppen Grå Vargarna. […]

Är det ett sådant sällskap som de svenska deltagarna i Ship to Gaza vill befinna sig?

Malm riktade även kritik mot Israel:
Det är uppenbart att den israeliska aktionen var oproportionerlig och orimlig. Bordningen skedde på internationellt vatten. Dödstalen blev höga och förefaller inte ha stått i proportion till det våld soldaterna utsattes för. Israel satte in militär mot civila fartyg.

Jag håller med Malm såtillvida att jag tycker det var olämpligt att borda skeppen på internationellt vatten. Jag tror dock att de har juridisk rätt att göra det, eftersom de ligger i krig med Hamas.

Det är såklart absurt att nio personer dog. Men vi vet inte vad som hände på skeppen, så jag vet inte om soldaternas agerande var oproportionerligt. Om soldaterna var hotade till livet är det rimligt att de försvarar sig.

Men det är helt klart att bordningen av Mavi Marmara var en katastrof på många sätt.

4 kommentarer:

ClaesW sa...

"Det är såklart absurt att nio personer dog. Men vi vet inte vad som hände på skeppen, så jag vet inte om soldaternas agerande var oproportionerligt."

Du är så skönt naiv Erik. Du har fått se redigerade bilder från IDF. Det fanns dussintals journalister ombord, allt deras material är stulet av Israel. Det borde säga dig någonting.

Adler sa...

ClaesW däremot baserar sina åsikter på retuscherade bilder från Reuters som passar bättre in i sagolandet han befinner sig.

ג 'ון sa...

Adler -:)

IDF bordade helt enligt krigslagarna ett skepp fyllt med islamister/Hamasanhängare som sedan gav sig på soldaterna med tillhyggen och knivar.
Men denna gång jobbar Pallywood verkligen i uppförsbacke.
Islamistapologeter som Classe och Reuters är tack och lov också kontraproduktiva för terroristernas sak.

/BR

Jonas N sa...

ClaesW tror säkert att Pallywood bara är ngt som det elaka Israel har hittat på för att svartmåla dessa ädla och fredsälskande naturfolken som han vill se sig själv som kännare av ...