20 juni 2010

Etablissemanget leker med elden

Det som hände i Sverige under Ship to Gaza-incidenten skrämmer. Redan innan hade Sverige och svenskarna en vinklad syn på mellanösternkonflikten. Genom år av vinklad nyhetsförmedling och israelfientligt agiterande ser svenskarna med självklarhet Israel som skurken i mellanöstern.

De svenska israelkritikernas hållning kan svårligen bli mer negativ  inom ramen för ett normalt politiskt samtal.

Den svenska borgerlighetens utrikespolitik leds av Carl Bildt. Han är öppet israelkritisk. Fredrik Reinfeldt använder det svenska israelhatet till att plocka politiska poänger. Centern, fp och kd har ingen åsikt i frågan, detta till trots att Jan Björklund nyligen utnämnde sig till riksdagens starkaste Israelvän.

Den svenska vänstern är en hårsmån från att förespråka militära angrepp på Israel.

Under Ship to Gaza-incidentens första dygn tystnade den politiska debatten. Trots att väldigt få fakta var kända gick hela Sverige ut i ett unisont fördömande. Från ett ohållbart kritiskt läge stegrades kritiken ytterligare till ett politiskt tordönsvrål.

I Sverige bytte Israelvännerna sida, en efter en. Redan innan fakta var kända påstådde både Sanna Rayman (på twitter) och Fredrik Federley att Israels aktion inte går att försvara. Gunnar Hökmark menade att aktionen på internationellt vatten "inte kan ursäktas". SvDs Claes Arvidsson menade att israels agerande var "helt oacceptabelt, rätt och slätt fel."

Folkpartiets israelvänner hukade mangrant och partiet publicerade istället ett pressmeddelande där man talade om sanktioner mot Israel.

När de normalt israelvänliga krafterna hängav sig till israelkritik utbröt klappjakt på Israelvänner. Normalt sätt blir man uthängd när man tar ställning. Den här gången blev man uthängd när man inte fördömde Israel utan faktagrund, som resten av Sverige gjorde.

Både jag och Mathias Sundin blev utsatta för mer eller mindre medvetna felciteringar för att skapa bilden av galna pro-israeler. Man kan kortfattat säga att vett och sans lämnade mellanösterndebatten under några dygn.

Det är inte så konstigt att antisemitismen grasserar när hatet mot Israel blir så intensivt som under Ship to Gaza. När inga krafter finns som håller emot brister fördämingarna. På min blogg kom mängder med antisemitiska kommentarer.

Det som också kan nämnas är Veronika Palms bloggblunder om "dom Utvalda". Veronika Palms okunniga uttalande uppmundrar såklart de näthatande antisemiterna.

När etablissemanget blir så starkt fördömande som under Ship to Gaza-incidenten händer något mycket obehagligt. Hela det politiska spektrat förskjuts, vilket gör att extremisterna får frikort.

Nathan Shachar sätter ord på mina tankar i sin Newsmill-artikel:
Något otäckt pågår i Sverige. Varje tendens till invandrarfientliga klichéer motarbetas prompt och tydligt från politikernas sida - men antisemitiska hetsare och våldsromantiker för en legitim och behaglig tillvaro, stryks medhårs och idealiseras i medierna varje gång Israel skall kölhalas. Det har pratats en del om judarnas flykt från Malmö. Min gissning är svenska judar också på andra orter rätt snart kommer att tvingas till mer långtgående flyttplaner.

Det svenska israelhatet trappas upp, med regeringens goda minne. Från ett extremt dåligt läge förvärras situationen ytterligare. Situationen för Sveriges judar är hotad, och med dem Sveriges ställning som demokrati.

För det är detta det till syvende och sist handlar om. Frågan om Israel är ett test på demokratisk mognad. De svenska resultaten är alarmerande.

7 kommentarer:

ארתור sa...

Gardells kopplingar till den nazistiska nyhedonistiska rörelsen förtigs också av journaligistkåren. Propagandavärdet av hans påståenden skulle minska om man påpekade med vem man har att göra. Tidningarna har sedan länge defenestrerat varje journalistisk ambition att förmedla sanningen.

kjell rabnor sa...

Och Sveriges fackförbund drar sitt strå till stacken. Detta trots att inga internationella sanktioner finns mot Israel. Trots att Sverige har nyligen uppdaterade handelsavtal. Beklämmande är vad det är...


http://www.newsmill.se/artikel/2010/06/18/internationell-hamnblockad-till-stod-for-gazas-civilbefolkning

Holger N sa...

Som sann Israelvän och kristen värjer jag mig mot påståendet att den som ser Israels folk som ett utvalt sådant, per automatik skulle vara antisemit. En stor del av oss som älskar såväl Herren som Israel skulle då vara antisemiter? Sen är det alltid naturligtvis en fråga om sammanhanget.

http://www.livetsord.se/default.aspx?idStructure=9503

JohannaV sa...

Tack för att du skriver detta, Erik! Stort tack även till Mattias Sundin. Det var en stor besvikelse att Gunnar Hökmark, vår ordförande i Samfundet Sverige-Israel, inte kunde hålla huvudet kallt i detta kritiska läge. Det hade jag verkligen inte trott om honom.

Tack för att du står ut.

ג 'ון sa...

Gazas befolkning valde en terroristorganisation i demokratiska val.
Nu får de uppleva konsekvenserna av detta val.
Inget orättfärdigt i det.
Det är svårt att tro att Helle Klein är kristen när man läser hennes hatskriverier mot israel.

Diverse bloggar, ingen nämnd ingen glömd, kastar ut bete om judar som antisemiter omedelbart nappar på i kommentarsfält och
mer obegåvade bloggare som den S-märkta Veronica Palm klarar inte rågången mellan israelkritik och antisemitism.
Vänsterns beteende visavi Israel är helt förutsägbart.
Finns det ingen antidemokratisk rörelse som är militärt framgångsrik så att det kan trumpetas om segerrrik kamp så tillgrips offerstrategin där terrorister hokus pokus förvandlas till oskyldiga offer för en brutal övermakt.
Tack och lov för att Israel är en militär stormakt.
Den islamistsympatiserande vänsterns frustration över detta förhållande är det enda nöjsamma i detta intellektuella sammanbrott.
/BR

Wlodek Richter sa...

Stort tack Erik för dessa ord!

Listan på Israel vänner ovan är, dessvärre, inte komplett.

JP sa...

Som f.d. politker och moderat medarbetare överväger jag verkligen att INTE rösta på moderaterna i riksdagvalet 2010, av det enkla skälet att Carl Bildt några till tog ställning för israelhatarna och mot judarnas rätt att existera. kommunalt och landstinget har moderaterna min röst, men så länge Carl Bildt finns med så är min röst långt ifrån säker.