16 juni 2010

Correns slentrianmässiga israelkritik

Corren publicerar idag en israelkritisk krönika. Den följer på en mängd kritiska krönikor, t ex denna och denna.

Dagens krönika är relativt nyanserad, men kompletteras i papperstidningen med rubriken "det krävs en oberoende utredning". Corren anför inga särskilda krav varför, annat än att detta krävs för att blidka omvärlden. Istället fokuseras större delen av artikeln på den mängd information som framkommit om de turkiska aktivisterna på Mavi Marmara.

Det vore intressant att höra vad Corren själva tycker. Som jag skrivit i min newsmill-artikel är det juridiska läget relativt klart. Eftersom Israel är i krig med Hamas ger folkrätten dem rätt att borda på internationellt vatten.

Om det juridiska läget är klart, och det samtidigt är tydligt att våldsamheterna på båten var väl planerade och initierade av de turkiska aktivisterna, varför ska då Israel fråntas rätten att utföra sina egna utredningar? Varför ska inte samma standarder gälla för Israel som för andra västerländska demokratier?

Corren har insikten om att incidenten på Ship to Gaza inte är så självklart som svenska medier anser. Men ändå hänger man sig åt slentrianmässig israelkritik. Beklagligt.

2 kommentarer:

Individen sa...

Kan detta möjligtvis bero på en underliggande förväntan från många i väst att Israel ska bete sig mer rättrådigt än någon annan jämförbar stat?
Trots att andra jämförbara länder inte levt i mer eller mindre ett krigstillstånd de senaste 60 åren.

Precis som många judar hade en dröm om vad Israel skulle/ska bli så tycks även västvärlden ha det. Ingen av grupperna tycks vilja acceptera att Israel inte blivit något utopiskt perfekt, utan en hygglig demokrati med fel och brister som alla andra. En stat som gjort mycket gott, men också gjort en och annan dumhet och begått misstag. Precis som så många andra stater, även en del odemokratiska.

JohannaV sa...

Tack för ditt oförtröttliga arbete för sanning och förnuft - i alla fall när det gäller mellanösternfrågor! ;-)