17 maj 2010

”Vi är alla Lars Vilks”

Sydsvenskan har skrivit en oerhört viktig ledare om jakten på Lars Vilks:
Det pågår en människojakt i Sverige. Den som jagas är konstnären Lars Vilks.

I tisdags angreps han av en hatisk mobb under en föreläsning om konsten och yttrandefrihetens gränser på universitetet i Uppsala. Hans hemsida hackas gång på gång. Natten till lördagen försökte man bränna ner hans hus. Mordhoten är lika många som enahanda.

I denna stund tiger alltför många som borde tala tydligt.

Från statsminister Fredrik Reinfeldt (M) hörs inte ett knyst. […]

Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP), som borde bli bestört när en föreläsning på ett svenskt universitet stoppas med våld, har inget att bidra med.

Folkpartiets ordförande Jan Björklund är tyst. Maud Olofsson (C) är tyst. Göran Hägglund (KD) likaså.

Patetiskt att Alliansens ledare ser på när en konstnär jagas som ett villebråd i Sverige. Sydsvenskan fortsätter:
Dagen efter överfallet på Vilks gjorde Vänsterpartiet ett uttalande om angreppen på journalister i irakiska Kurdistan: ”Yttrandefrihet och tryckfrihet är demokratins grundpelare”. Om attackerna mot Vilks? Största möjliga tystnad.

Publicistklubben, som ser som sin främsta uppgift ”att slå vakt om tryckfriheten och yttrandefriheten” är mållös, dess ordförande Ulrika Knutson har tidigare valt att håna Lars Vilks.

Tidningsutgivarna, en organisation som hävdar att den ”kämpar för den svenska tryck- och yttrandefriheten” föredrar av allt att döma att kämpa i det tysta.

Tystnaden talar. Och mobben lyssnar även den. Nu testas gränser. Undfallenhetens gränser.

Ska Vilks behöva dö innan Sverige tar ställning?

Vilks hemsida är återigen hackad.

5 kommentarer:

Utlandssvensk sa...

"Ska Vilks behöva dö innan Sverige tar ställning?"

Vad får dig att tro att "Sverige" skulle ta ställning om Vilks blev mördad?

Tycker du att "Sverige" har tagit ställning för judarna som drivs bort från Malmö? Tror du att "Sverige" kommer att ta ställning när den sista juden har lämnat landet?

Det vi ser nu är en UPPENBAR och fullständigt förutsägbar effekt av stor immigration från muslimska länder. De svenska riksdagspartierna har drivit igenom detta helt utan att ta reda på någonting om Islam. De som har velat debattera har avfärdats som rasister, islamofober, etc, etc.

Nu sitter vi i båten som Westerberg började bygga. Fp har en unik möjlighet att göra en konstruktiv insats: Om man går ut och publikt erkänner de fruktansvärda misstag som man är skyldig till och ber om ursäkt till kritikerna kanske detta kunde vända debatten innan det är för sent för Sverige.

Erik, tror du ärligt att landet kommer att hålla ihop om vi har 10 år till med samma immigrationspolitik?

Alex sa...

Hela den här grejen är så fullständigt befängd. Sen när blev en vanlig brottslig gärning en angelägenhet för HELA DET SVENSKA FOLKET? Sen när blev det en politisk fråga istället för en juridisk?

Sverige håller på att gå ner sig i rasistträsket precis som resten av Europa, och alla goda fina liberaler som anser sig så toleranta förstår inte ens vad fan det är som pågår.

Det finns ingen hotad rätt att provocera. Den rätten är hållen för helig. Den rätten är snart den enda yttrandefrihet som ö.h.t. är möjlig att praktisera i det här landet. Det finns ingen politisk rörelse som vill förbjuda den, blott kriminella individer som ska ställas inför rätta.

Den ideologiska berättelsen om någon slags intolerant muslimsk rörelse som vill inskränka yttrandefriheten och ett etablissemang som dansar efter deras pipa är bara rasistisk propaganda.

Ulmerkotten sa...

Men nu är ju prylen att vi är mitt i en valrörelse. Landets muslimer är potentiella väljare.
Alltså kan man inte räkna med ett enda uttalande i massmedia från de politiska partierna. Yes, det är skitfegt, men vad ska de göra?
"Svensson" tycker kanske det är lite dumt av Vilks att reta muslimerna, och intresserar sig för de frågor partierna vill.

Men det vore en katastrof för de etablerade partierna om något hände Vilks. "Svensson" skulle bli skitförbannad och kanske rösta på SD. Därför kan du vara övertygad om att SÄPO, jobbar för högtryck på att skydda Vilks.
Så det var ju inte konstigt att föreläsningssalen i Uppsla kryllade av polier innan Vilks blev attackerad...

Jah Hollis sa...

För en gångs skull kan jag instämma med Sydsvenskans ledare. Sedan tycker jag det är märkligt att man på en blogg bara snor stora delar av deras text rakt av och publicerar på sin egen blogg utan att tillföra något själv. Men det är kanske en annan sak.

Individen sa...

Alex:

Du skriver:
"Hela den här grejen är så fullständigt befängd. Sen när blev en vanlig brottslig gärning en angelägenhet för HELA DET SVENSKA FOLKET? Sen när blev det en politisk fråga istället för en juridisk?"

Hur "vanligt" är det att föreläsningar på ett universitet stoppas av en mobb?

Du undrar sedan när lagbrott blev en politisk fråga?
Sedan parlamentet, Riksdagen, blev en lagstiftande församling 1810, skulle jag tro.