31 maj 2010

Tjuvåkte islamister med Ship to Gaza?

Idag har Israel bordat aktivisterna på Ship to Gaza. Därefter utbröt tumult, eftersom de israeliska soldaterna blev anfallna.

Mark Klamberg reder ut rättsläget angående internationellt vatten. Det är oklart, eftersom israels regering hävdar att det är en väpnad konflikt som råder i Gaza. Denna tolkning borde ha någon relevans, eftersom Israel regelbundet anfalls av Hamas.

Det var på den turkiska båten som våldsamheterna utbröt. Våldsamheterna var väl planerade med molotovcoctails och järnrör:Den turkiska gruppen består av personer från IHH, och denna organisation har täta band till Hamas. Mer om detta här.

En video från MEMRI visar hur medlemmar från den turkiska gruppen IHH skanderar den antisemitiska ramsan "Khaybar, Khaybar". Se också detta klipp på Youtube:Så här säger en kvinna från IHH som intervjuas:
Al-Jazeera also interviewed a woman who said that the flotilla participants' goal was "one of two happy endings: either Martyrdom or reaching Gaza."

Det finns mycket som tyder på att Ship to Gaza låtit våldsamma sympatisörer till Hamas åkt med på resan. Dessa personer var inte med på resten av teamets icke-våldsprinciper utan var förberedda på våldsamt, livshotande, motstånd när de israeliska soldaterna bordade skeppen.

Det finns också information enligt ovan att personer från den turkiska gruppen ville bli martyrer.

Mot bakgrund av detta håller jag fullständigt med Mathias Sundin: Reaktionerna är våldsamt överdrivna. Särskilt beklagligt är det att israelvänner som Sanna Rayman och Claes Arvidsson dras med.

Den som uttalar sig tvärsäkert i detta läge tror jag gör ett misstag. För mig är två saker klara: rättsläget är oklart och det fanns islamister med i den turkiska delen av Ship to Gaza.

För bästa information: se jpost.com och ynetnews.com

32 kommentarer:

ג 'ון sa...

Israel har rätt att utfärda en blockadgräns för sjötransporter som kan misstänkas stödja terrorism om landet anser att det råder krigstillstånd.
Med tanke på att raketer och försök till terroristintrång fortfarande förekommer från Gaza så är Israels uppfattning juridiskt helt rimlig eftersom extremisterna ombord på det turkiska fartyget dels var beväpnade och dels skanderade antijudiska slagord.
Föga förvånande fanns islamistprofessorn Mattias Gardell tydligen med på samma fartyg.
Kaka söker maka som det heter.
/BR

Ulmerkotten sa...

Jäpp, inte mycket att snacka om. Hela resan är ju en klockren provokation. Om man sedan är så jämra korkad att man attackerar de israeliska soldaterna med tillhyggen och annat får man skylla sig själv.
De där palestinierna får så förbaskat mycket stöd och humanitär hjälp (även från den borgerliga regeringen), att man mår illa. Och ovanpå det drar man igång denna cirkus för att provocera fram våldshanlingar till glädje för den internationella perssen.

Ärligt talat - om du är soldat, har ett uppdrag har ett skarpt vapen och någon kommer emot dig med ett vapen i form av ett järnrör, en yxa eller brandbomb, hur faen hade du reagerat?
Men om hela grejen var fredlig och en hjälpinsats - varför blev då soldaterna attackerade? Man ville ju bara frakta livsförnödenheter till de stackars palestinierna eller?

Adler sa...

Självklart är reaktionerna sjukt överdrivna. "Rörelsen" utnyttjade redan förplanerade manifestationer för att förstora upp allting och se till att tvinga skribenter på olika tidningar till ställningstaganden innan den verkliga faktan om händelseförloppet hann nå fram.

Vissa skribenter skulle givetvis vinna på att inte hoppa på hypen de första 5 minuterna och sedan skriva i affekt.

Faktan är den att islamister försökte mörda de Israeliska soldaterna i sin strävan att genomföra suicide by navy commando för att uppnå martyrdom!

Adler sa...

Ännu en intressant video i sammanhanget

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3896996,00.html

Holger N sa...

Jag uppmanar alla att be för Israel. Se läsvärd text från Christer i en tid när vi ser tidigare Israelvänner vända landet ryggen när det så väl behöver oss.

http://www.apg29.se/blogg.php?artid=2889

Allan sa...

Svårt att tycka nåt säkert så här tidigt. Men det verkat ovanligt korkat att borda på internationellt vatten, även om bordningen i sig var befogad.

Niklas sa...

ni har blod på era händer era sattans terroristvurmande Israelvänner!

Utlandssvensk sa...

BR,
"Israel har rätt att utfärda en blockadgräns för sjötransporter"

Detta är en ganska komplicerad fråga under internationell rätt. Utan tvekan är det så att stater många gånger har deklarerarat olika typer av skyddzoner på internationellt vatten. Huruvida dessa är giltiga beror på en mängd faktorer.

Men om jag förstår saken rätt ägde denna händelse INTE rum i ett område som Israel på något sätt hade förklarat som skyddzon. Detta innebär att vanliga sjörättsliga regler gäller och avgörande då är sannolikt, precis som Mark Klamberg skriver, huruvida en väpnad konflikt kan anses föreligga.

Personligen tycker jag absolut att man kan hävda att det råder väpnad konflikt mellan Israel och Hamas men i en internationell domstol är det inte självklart hur man skulle se på saken. Är Gaza en stat i folkrättslig bemärkelse? Om det inte är en stat, vem är då Israels motpart i konflikten?

Jag hoppas att Israel noga har tänkt igenom detta för en domstolsprocess kan bli tuff.

Patrik sa...

Niklas, du som varje dag badar i blod ska bara var tyst. Du är islamo-nazismens lydiga verktyg.

Celsius sa...

Israel gjorde exakt samma sak nu som PLO gjorde 1985 när man tog 400 personer som gisslan på Achille Lauro och mördade Leon Klinghoffer. Fast Israel tog många fler som gisslan och mördade mångdubbelt fler. Nu har man definitivt sällat sig till terroristerna, piraternas, kidnapparnas och mördarnas sida.

Svensson sa...

Det är självklart aktivisterna som är ansvariga för det inträffade. Om man provocerar en diktatur (eller ett land som visar samma hänsyn som diktaturer gör, dvs ingen) som är en ockupationsmakt genom att skicka humanitärt bistånd och hjälparbetare till ockuperade områden, då får man räkna med att bli beskjuten av kommandosoldater. Så enkelt är det.

Jonas Stattin sa...

Ger man sig inte ned i ganska mörka retoriska labyrinter när man hävdar att någon som mördats har sig själv att skylla?

Roky sa...

Du är galen. Fruktansvärt att en person som helt saknar empati och förståelse för solidaritet ska kunna ha nån makt i vårt land. Stackras Bengt Westerberg.
Vad säger ni om att Bildt, EU & FN:s säkerhetsråd i kraftiga ordalag fördömer Israels aktion?

Trampe sa...

Hissar ett land ner soldater på ett fartyg på internationellt vatten så är det de som anfaller inte tvärtom. Israel var den aggressiva parten, den som stod för terrordåden. Att ens en folkpartist kan försvara det här är minst sagt osmakligt.

Pelle sa...

Du försvarar alltså Vilks yttrandefrihet med näbbar och klor, men "islamisters" åsikter ska beläggas med dödsstraff? Det känns som att det finns ett hack i din argumentation.

Martin Widmark sa...

Ah. Eftersom folk ville dö, så har mördarna ingen skuld. Tvärtom, eftersom de utsätter mördarna för den otrevliga och oundvikliga uppgiften att mörda dem, så ska de postumt straffas minsann. Eller åtminståne ska deras efterlevande bötfällas.

Eller nåt.

Du är galen. Anfaller man ett skepp på internationellt vatten är man en sjörövare, inget annat. Sjöröveri är det hårda straff på världen över, inte så sällan döds-straff då sjöröveri ofta inbegriper mord.

ג 'ון sa...

Råder krigstillstånd, vilket Israel hävdar att det gör, så har IDF rätt att borda fartyg som kan misstänkas innebära stöd för terrorism på fritt hav.
De turkiska islamisterna har enbart sig själva att skylla.
/BR

Hans sa...

Du som står som skribent för denna sidan bör skämmas. Jag önskar dig all olycka i världen och att hela ditt liv kantas av misslyckanden och tragedier. Du är en råtta och avskumet ur satans rövhål, fy fan för dig ditt jävla äckel

Martin Widmark sa...

BR: Ingen kommer att ta Israels fria fantasier om att de har rätt att borda skepp på internationellt vatten på allvar. Det är som bäst en PR-strategi, och en ganska genomskinlig sådan.

Peace sa...

Svårt att se vad som skiljer sionister och nazister ifrån varandra när man utgår från deras argument.

ג 'ון sa...

Folkrättsjurister kommer att tvista om den avgörande frågan om Israel befinner sig i krig.
I det fallet har nämligen Israel rätt att borda fartyg på internationellt vatten om man misstänker att skeppet medför stöd i olika former till terrorister (det behöver inte vara enbart vapen. Spioner, sabotörer och terrorister räcker gott).
Med de nästan dagliga incidenter som utspelar sig mellan IDF och Gazaterrorister så befinner sig Israel utan tvekan i ett lågintensivt krig med Hamas.
/BR

Adler sa...

Man vet knappt vad som skiljer Hitlerjugend från Ship to Gaza-aktivisterna när man lyssnar på deras kampsånger innan de gick ombord.

Putte Torild sa...

"Den som uttalar sig tvärsäkert i detta läge tror jag gör ett misstag. För mig är två saker klara: rättsläget är oklart och det fanns islamister med i den turkiska delen av Ship to Gaza"

Ovanstående hade varit humoristiskt om det inte legat stor tragik bakom.
Israel-Palestina-konflikten är mycket komplicerad och jag anser mig inte ha kunskap nog att fördöma ena eller andra parten. Jag har dock svårt att tro att Henning Mankell mfl. åker dit ner för att kriga mot Israel! Jag har också svårt att se något sunt förnuft i påståendet att "de som dött, ville dö". Är Pophöger fundamentalister? "Extremhöger" vore kanske mer lämpligt!?

Wonder Warthog sa...

BR; det blir jävligt patetiskt när du i din iver över att försvara Israels övertramp uppfinner nya termer som "lågintensivt krig". Vore inte hela händelsen så jävla tragiskt skulle jag skratta åt din uppfinningsrikedom.

Adler: Det bevisar ju bara att du har IQ som en kokosboll din jävla mök!

ג 'ון sa...

Jag läste nyss hos Klamberg att eftersom Hamas anser sig ligga i krig med Israel och Israel anser sig ligga i krig med Hamas så råder uppenbarligen krigstillstånd och därmed är Israels aktion legal.
Den kommentaren är övertygande för mig.
Termen "lågintensivt krig" är ingen uppfinning av mig utan används allmänt militärt.
/BR

Wonder Warthog sa...

"Lågintensivt krig" är således en militär term, inte en folkrättslig. Brännvinsadvokatyr ger inte Israel några rättigheter att borda civila fartyg på internationellt vatten. Eller var det Mankells rakhyvel som skulle beväpna Hamas?

ג ‘ון sa...

Lågintensiv krigföring är en militär term inom ramen för det folkrättsliga begreppet krig.
Vissa har det verkligen svårt men är inte olyckliga för det eftersom de själva inte är medvetna om det.
De vapen, knivar, påkar, slipade järnör, slungor som fanns, hittades enbart på det islamistlastade fartyget Marmara.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=177169

Eftersom Israel ligger i krig med terroriststyret i Gaza så har landet rätt att borda fartyg destinerade till Gaza som kan misstänkas ha frakt av vapen, terrorister eller sabotörer.
/BR

Per Sk sa...

Ni som är höger, håller på dem med mest makt (Israel och USA) och uttalar er förklenande om palestiniers rättigheter är säkerligen de första som skulle bli extremister och våldsförespråkare om ni själva blev utsatta för ockupation. Det talar ert arroganta och självtillräckliga tonläge för.

Wonder Warthog sa...

BR; Nu börjar du bli enbart patetisk! Var det kockens knivar man hittade?

Lågintensivt krig finns inte inom folkrätten som skäl för att borda fartyg 65 sjömil utanför kusten. Så vill du leka djävulens advokat, skaffa dig någotsånär trovärdiga argument.

Järnrör, ja jävlar! Snubblade nån commando på det innan han med berått mod knackade ner kaptenen med gevärskolven?

ג 'ון sa...

Wander Warthog är t.o.m. så förvirrad att han inte kans kilja mellan det islamistiska faryget Marmara och det skepp där kaptenen efter att ha vägrat lägga om kurs helt rätt fick ett milt slag av en gevärskolv.
Warthog har heller inte förstått att lågintensivt krig utgör ett tillstånd av relativt lugn mellan krigförande liksom "The phony war" under WW II.
Det finns dessutom bildbevis hur Warthogs terroristkompisar ombord Marmara angrep paintballgevärutrustade IDF-soldater.
Men nu debatterar jag inte längre med antidemokrater som warthog.
/BR

Adler sa...

Visste inte att t ex en chockgranat tillhör kockens köksutrustning.

Wonder Warthog sa...

BR: Oj, inte visste jag att du var en sån Prinsessan på Ärten! Eller är erkänner du dig helt stekt nu?

Vad jag förstår är att du antingen måste varit med på båten eller fallit för officiella propagandistiska lögner från Israel eftersom du vet att det var ett "milt" slag kaptenen fick.
Dina desperata semantiska övningar för att få in "lågintensivt krig" som begrepp i folkrätten är svårt krystade! Det du har missat är "internationellt vatten" och "65 nautiska mil". För svårt?

Jag tycker du ska vara försiktig när du tar med ordet "demokrati" i din vokabulär, du sitter för fan och försvarar ett grovt övergrepp från Israels sida! Läs Gardells vittnesmål och hur man behandlade Dror Feiler! Och se till att ha hjälm på dig när du går ut, hackspettarna är ilskna så här års och letar ruttet trä att hitta insekter i. Plös!