14 maj 2010

Tittare till Mona: ”Du vet inte hur det fungerar”

Det har uppstått en del debatt om detta inslag i Tv4. Aftonbladet har en artikel:
De rödgröna vill införa en rättighet att jobba heltid. Vid en utfrågning i SVT:s morgonprogram fick Mona Sahlin ta emot kritik från tittarna för förslaget.

– Du förstår ju inte hur det fungerar, sa en uppretad tittare. […]

Socialdemokraterna anser att fler måste gå upp i tid och att det skapar fler jobb. Men i verkligheten skulle det blir tvärt om, enligt kritikerna.

– Hur skulle det fungera om alla som ville fick gå upp i heltid? Det finns ju inte platser till alla. På min arbetsplats skulle det innebära att jag blev av med jobbet, sa Harriet.

Johan Ingerö kommenterar:
Nu blev Sahlin tydligt pressad. Du ska få ha kvar ditt jobb, förklarade hon. Som om det låg i hennes makt att besluta i sådana ting. Harriet fräste, nu tydligt irriterat, till Sahlin att "du vet ju inte hur det fungerar". Därmed nådde Harriet, bättre än någon allianspolitiker, fram till pudeln kärna. En vänsterledare som inte fattar hur arbetsmarknad och ekonomi fungerar är nämligen vad den här valrörelsen handlar om.

Alla är vi, i egenskap av kommun och landstingsinvånare, arbetsgivare. Sahlins "rätt till heltid" handlar därför i själva verket om vår skyldighet att anställa folk på heltid, vare sig det behövs eller inte. På så sätt blir arbetsmarknaden bara ännu en del i det omfördelningssystem som vänstern vill använda för att, som Obama uttryckte det, "sprida rikedomen".

Detta har naturligtvis flera baksidor. En är just den som Harriet pekar på. Om en arbetplats har fyra halvtidare och två av dem plötsligt kräver heltid kan det bara ske genom att de två andra sägs upp på grund av arbetsbrist eller genom att arbetsgivaren ökar sina lönekostnader genom att betala mer för samma jobb. Förlorare i denna Tobleroneekonomi blir Harriet och alla andra som slås ut från arbetsmarknaden, och i förlängningen alla vi konsumenter och skattebetalare.

Men allt detta är skitsamma, ty heltid "ska va en rättigheet och deeltid en mööjligheet".

Sanna Rayman undrar hur denna rätt till heltid ska fungera:
Rätt till heltid förbryllar mig. Hur ska det fungera? När kan man kräva heltid? När som helst, efter en viss tid på deltid? Kan man söka en deltidstjänst och efter ett halvår meddela sin arbetsgivare att man nu vill gå upp i tid?

Man behöver inte vara ett snille för att se hur en sådan lag kraftigt skulle sänka arbetsgivarnas mod att anställa på deltid – särskilt i en fas då företaget växer.

Istället för att växa försiktigt, en deltid i taget, skulle den befintliga arbetsstyrkan få gå på knäna tills arbetsbelastningen blev så stor att en heltidstjänst blev nödvändig och ekonomiskt möjlig. Att förhastat anställa någon på deltid skulle alltid kunna innebära ett ekonomiskt bakslag som det vore omöjligt att förutse.

Att med avsikt skapa en sådan situation för arbetsgivarna är en vansinnigt oansvarig arbetsmarknadspolitik.

Visst känns det som att Harriet Bellafesta träffade en öm punkt. Mona Sahlin förstår inte hur hennes förslag om rätt till heltid fungerar. Resultatet av denna "reform" blir att Harriet och många andra deltidsanställda kommer få gå från sina arbeten. Företagen kommer få svårare att anställa personal på det sätt som de själva vill.

Harriet Bellafesta får nu kritik från Ola Möller (s), som menar att Harriet Bellafesta inte har rätt att kritisera Mona, eftersom hon inte har nationalekonomutbildning.

Det har bildats en fanclub för Harriet Bellafesta på Facebook.

5 kommentarer:

Gabriel sa...

Harriet i all ära, men snart är den svenska valrörelsen en karbonkopia på den amerikanska. Harriet Bellafesta Sveriges Joe the Plumber?

benke sa...

Gabriel, väldigt vaket måste jag säga. Joe the Plumber fick ju oerhörd uppmärksamhet när Obama inte visste vad han skulle säga på en enkel fråga. Låt oss hoppas att valutgången i Sverige inte låter vänstern vinna såsom det blev i USA.

Olof Skötkonung sa...

Fast Joe Rörmokaren var ju en bluff... Kanske Harriet är det också? Förklädd moderat? Även om hon träffade en öm punkt, så håller ju inte moderaternas resonemang i allt. De som stjäl mina skattepengar och omfördelar i några privat företagsledares fickor genom att till vrakpris sälja ut offentlig verksamhet som ska generera vinst.

Stig sa...

Klart man kan jobba halvtid. Dessa dumma kommentarer vittnar om mäniskornas svagheter.
Står ofta i annonser inom vården tjänst 50%
eller nattjänst 64% måste vara.Sanna Rayman är en ouppfostrad människa och det höras också så gör barn vid frågor de tar inte reda på
vad som gäller bara kastar ur sig något.

benke sa...

Vad Skötkonung babblar om är ingen som vet. Skulle moderaternas resonemang hålla i allt? Vem har påstått det? Dessutom undrar man ju på vilken intellektuell klippa Olof står på när han påstår att Joe The Plumber är en bluff. Kanske vi andra kan få veta också.

Sedan har vi Stig. Vad Sanna Rayman skriver om är RÄTT till heltid. Det tycks ha helt gått Stig helt förbi. Snacka om att bara kasta ur sig något.