3 maj 2010

Behandla V som SD

Roland Poirer Martinsson har en viktig krönika i SvD idag:
Varför skulle det vara värre med en regering som godkänns av riksdagen med SD:s stöd, än en regering som skänker taburetter åt det gamla kommunistpartiet? Om man vill värna Sveriges demokratiska historia genom att betvinga SD – och det vill man – varför ställs inte samma sorts frågor om V?

SD svartmålas rätteligen, men Vänsterpartiet slipper granskningen. Roland PM är kritisk:
Vad kan man då säga om Vänsterpartiet? Det tillhör den moderna tidens mest destruktiva, antidemokratiska rörelse och omfamnade den entusiastiskt tills det inte längre var valstrategiskt möjligt. Några djupare tecken på att det har omvandlat sin själ finns inte, partiets hemsida sammanfattar sin historia från revolutionsåret 1917 med, “Mycket har hänt på vägen”. Man firade glatt 90-årsdagen häromåret och drivs fortfarande av personer som började karriären när Erich Honecker och Nicolae Ceausescu hyllades som stora ledare. Försvaret av diktaturen i Kuba är ett övertydligt exempel på att själv identiteten är sig lik.

Tyvärr rycker Sakine Madon på Expressens ledarblogg ut och kritiserar Roland PM och faktiskt försvarar (v). Läs deras partiprogram. De vill införa planekonomi!

Fredrik Segerfeldt kritiserar Madon:
Vänsterns problem handlar inte bara om historia, utan om en grundläggande oförmåga att göra skillnad mellan demokrati och diktatur, vilket är värre än en stram invandringspolitik.

Frågan handlar om att vi riskerar att få en minister som väljer kommunisten Fidel Castro framför socialdemokraten Tony Blair.

Beklagligt att Sakine Madon halkar så pass snett i denna viktiga fråga.

8 kommentarer:

LeoB sa...

@Erik

Jag gjorde som du sa och läste i (v):s partiprogram. Du påstår i ditt andra inlägg att "alla företagare blir av med sina företag".

Men det är ju inte riktigt vad som står i (v):s program. Där står

"De gemensamt ägda företagens andel av ekonomin ska öka."

och

"Det socialistiska samhället kan innefatta olika gemensamma ägandeformer men även privata företag.""

Men kanske nästa mening i det sammanfattade partiprogrammet lutar åt det du säger. För mig ser det dock nog mest ut som "formuleringströtthet". Inexakt skrivning. Pamflettsvenska.

Ungefär som när Sakine Madone bakar ihop löntagarfonder med arbetsläger och proletariatets diktatur. Naturligtvis kan man ha löntagarfonder i en demokrati. Man kan förstås ogilla dem, men det är en annan sak.

Micke sa...

Skillnaen är att Vänsterpartiet har tagit avstånd från sitt kommunistiska förflutna och att den processen började redan på 60 talet medan Sverigedemokraterna förenekar sitt nazistsiska förflutna samt än i denna dag beristter kunskaper i den nazistsiska sångskatten.

En annan skillnad är realpolitiken som i Sverigedemokraterfnas fall är helt fokuserrad på att helt marginalisera 10 procent av befolkningen och på sikt atrt dríva ut dessa 10 procent ur landet.

Ulmerkotten sa...

Men jag fattar inte vad folk har för problem med SD. Är det så konstigt att det finns några som reagerar mot miljardrullningen, t.ex. när det gäller de s.k. ensamkommande flyktingbarnen?
Ingen törs ta en debatt med dem, utan de ska bara tystas, och debatten drivas runt de frågor som de två blocken bestämmer, och då är givetvis inte invandringspolitiken med. Vellinge tystades med partipiskan. Egentligen är SD:s flyktingpolitik ganska lik den som redan förs i Finland, och den kritiseras minsann inte.

Att folk kan rösta på (v) är en gåta. Med historien som referens kan man lugnt kalla det för en döende ideologi. De få kommuniststater som finns kvar är vanligtvis rena diktaturer med låg levnadsstandard. Det är facit. Till och med Michael Wiehe fattade det för länge sedan i sin sång om den döende kråkan.

Så hur en borgerlig regering kan ösa iväg 166 miljoner till en kommunistisk diktatur som Vietnam är en gåta. (http://www.sida.se/Svenska/Lander--regioner/Asien/Vietnam/Samarbetet-i-siffror/).
Med Ohly i regeringen (ve och fasa!!) blir det väl det tiodubbla och en massa studieresor till paradiset.

ג 'ון sa...

AspergerMicke är återigen ute på den halaste av isar.
Ohly grät när Berlinmuren föll, Kalle svensson är högt uppburen medlem av svensk-kubanska vänskapsföreningen och Vänsterpartiet demonstrerar villigt och glatt tillsammans med Hamas och Hezbollahflaggor samt dissar Israel som är en demokrati medan man underlåter att kritisera Nordkorea, Vietnam och Kuba på tillnärmelsevis samma rabiata sätt.
Micke borde dra någon gammal sovjetisk flagga över sig och sätta en dumstrut ovanpå.
/BR

lubbe ferrysson sa...

Jämförelse mellan SD och kommunisterna, alltså Vp(k), är kränkande för SD. Det kan göra en individ som bortser från kommunisternas brott mot mänskligheten.

Micke skriver: Vänsterpartiet har tagit avstånd från sitt kommunistiska förflutna och att den processen började redan på 60 talet…

Historisk felskrivning, ändå till 80-talet satte svenska kommunistiska landsförrädare i partiskolan. Enligt min gissning börjar de avveckla "proletariatets diktatur" någon gång på 2060-talet.

lubbe ferrysson sa...

Liten rättning till ovanstående. Det ska stå
.. ändå till 80-talet satte svenska kommunistiska landsförrädare i partiskolan i DDR.

Arthur sa...

Vänsterpartiet är inte bara Stalins gamla skärtgosse utan också Hitlers. Det är det enda svenska parti som tog ställning för Hitler under kriget. Efter Barbarossa splittrades Vänsterpartiet mellan de som slickade Hitlers stövlar och de som slickade Stalins. Att det är Stalinbeundrarnas arvtagare som leder dagens Vänsterparti beror bara på att Tyskland förlorade kriget.

Skulle Mona dela ut ministerposter också till den andra halvan av Vänsterpartiet, och hovsamt anpassa sitt partis politik i linje med detta, om krigslyckan gått åt andra hållet?

SD är ganska tama i jämförelse.

Micke sa...

Det är det enda svenska parti som tog ställning för Hitler under kriget
Efter Barbarossa splittrades Vänsterpartiet mellan de som slickade Hitlers stövlar och de som slickade Stalins.
----------------------------------------

Fullständigt nonsens.
Jan Björklund har rätt.Den svenska historieundervisningen hat stått på undantag alldeles för länge.

Eller så ljuger du avsiktligen