27 apr. 2010

Pappers strejkvinst en pyrrhusseger

Idag har Corren en utmärkt ledarartikel om Pappers huvudlösa strejk. Trots att Pappers har industrins bästa avtal och arbetarna har en snittlön på 27 200 utan studieskulder har de valt att strejka. Detta utan att lågkonjunkturen ens gått över helt.

Jämför det med sjuksköterskorna, där har ni facklig solidaritet i verkligheten.

Corren lyfter också en mycket viktig aspekt:
Liksom metallarbetarnas framgångsrika kamp för höjda ingångslöner gjort det olönsamt för de internationella biltillverkarna att behålla produktion i Sverige så riskerar pappersarbetarnas lönekrav, om de skulle gå igenom, att bli en Pyrrhysseger på Sveriges väg från pappersexportör till råvaruproducent.

Vänstern, dit LO-facken räknas, har fortfarande inte gett upp synen på företagen som en mjölkko som man kan pressa pengar ur. Företagen lever idag på en globaliserad marknad och kan tvingas lämna landet om det inte är lönsamt att driva företag här.

Men det verkar inte facket bry sig särskilt mycket om.

6 kommentarer:

Gabriel sa...

En liten undran: "Vänstern, dit facken räknas"
Så förutom LO så ska även TCO och SACO räknas till vänsterhegemonin? Tror denna analys är lite väl svepande.

Helena von Schantz sa...

Skulle ha satsat på papper istället. Fem år universitetsstudier med vad det innebär i förlorad arbetsinkomst, pension och studieskuld, femton år i katedern och jag har inte nått snittlönen deras än. Dessutom verkar man få strejka just när det börjar bli vår. Tror du det är för sent att höra om de har några öppningar?

Micke sa...

Har svensk höger nånsin ansett en strejk vara berättigad?

Aldrig?

Vad är då vitsen med att säga det som alla redan vet?Fem år universitetsstudier med vad det innebär i förlorad arbetsinkomst, pension och studieskuld, femton år i katedern och jag har inte nått snittlönen deras än.
--------------------------------
Du bör kontakta Svenskt näringsliv och be dom ompröva sin linje att export industrin ska vara löneledande samt högern i allmänhet i frågan om hur den den offentliga sektorn ska lönesättas.

ClaesW sa...

Gabriel

Det är klassisk okunskap. Om man inte vet så mycket om samhället men däremot träffar skrävlande "liberaler" med jämna mellanrum så behöver man inte tänka längre än facket = vänstern.

Erik Svansbo sa...

Gabriel, menar såklart LO-facken! Tack för din kommentar, ska ändra.

peter adler sa...

Till Micke: hört talas om friskolor? - ett borgerligt påfund. Offentligt finansierade, men självständiga företag.