26 apr. 2010

”Palestinskt nej till direkta fredsförhandlingar”

Från Fred i Mellanöstern:
Den palestinska myndigheten – som representerar världens största mottagare av internationellt bistånd per capita – fortsatte på lördagen att avvisa direkta fredsförhandlingar med Israel. Den palestinske presidenten förkastade också tanken på att ta steg nummer två i den internationella Färdplanen för Fred. Det skulle ha inneburit upprättandet av provisoriska gränser mellan Israel och en palestinsk stat som nästa steg på vägen mot slutförhandlingar om nya gränser och andra utestående frågor. I en TV-intervju (nedan) uppmanar Israels premiärminister palestinierna att komma till förhandlingsbordet.

Efter att ha avfärdat direkta förhandlingar med Israel upprepade president Mahmoud Abbas sin försöksballong om att låta USA:s president Barak Obama ”tvinga på” regionen en skräddarsydd palestinsk lösning. Den amerikanska administrationen sade i måndags att det inte är aktuellt med någon ny plan, och har tidigare påpekat att det är parterna själva som måste visa fredsvilja.

Fatah och Mahmoud Abbas fortsätter på den inslagna linjen, att vägra fredsförhandla. Det är naturligt, och har varit palestinska ledares linje under många år.

Ett dödläge gynnar palestinska ledare, eftersom omvärldens press och granskande ögon alltid riktas mot Israel. Som till exempel i reportage som detta.

Abbas och Fatah är inte demokrater. De är främst intresserade av att gynna sig själva och sin kamp mot Israel. Då är det självklart att de kommer fortsätta vägra fred.

Det enda som kommer ändra deras beteende är att omvärlden ändrar inställning och börjar behandla konflikten likvärdigt.

7 kommentarer:

Bara en kille.. sa...

Haha, vilken skit blogg du har. Rent av propaganda, varför skriver du inte om alla kontrakt och annat som Israel bryter och inte följer gällande fredsprocessen? Sionist äckel

Ulmerkotten sa...

Ja, om en enda raket skickas från palestinierna mot Israel, eller om det visar sig att palestinierna köper vapen, borde man omedelbart klippa allt bistånd. Skulle så vara fallet har den palestinska myndigheten visat att de köper vapen emedan de låter sin befolkning svälta.

borde vara ett klart uttalat ultimatum från alla som skänker skattepengar till palestinierna.
Det finns många länder i världen där folk svälter ihjäl.
Har man råd att köpa vapen, finns det ingen som helst anledning att våra skattepengar ska betala mat och utbildning.

Som jag påtalat tidigare, Sverige skänker närmare 0.5miljarder årligen till palestinierna, allt emedan skolan, äldrevården m.m. monteras ner, och försvaret är ett skämt.

Slobodan sa...

Svansbo, inte dags ta bort den svenska- och amerikanska flaggan från din logga snart? 88% av dina poster handlar ju om ett försvar av Israels raspolitik! Sällan, om aldrig, ser jag några inlägg som försvara amerikanska eller svenska intressen...

Individen sa...

Slobodan, inte dags att du skaffar dig en egen blogg?
100% av ditt inlägg är gnäll. Du skrev inget glatt och positivt. Jag är djupt besviken på dig.

EL sa...

Ändring i programmet! Nyckfulle Abbas har bestämt sig för att komma till förhandlingsbordet! För säkerhets skull så har han gett palestinierna order om att bojkotta alla israeliska varor från Västbanken. Men om de nu gillar att köpa varor som produceras där...
EL

lubbe ferrysson sa...

Visst är Abbas och Fatah bara en kopia, låt vara lite mera mediavänligt, än terroristen Arafat. Men jag tror att kampen mot Israel ändå kommer i backgrunden. Viktigaste är deras bankkonto i Schweiz.

Lina sa...

Till EL:
Du skrev "Men om de nu gillar att köpa varor som produceras där...". Det vore roligare att debattera Israel-Palestina frågan om alla ivriga pro-Israel lobbyister läste på lite bättre. Jag vet inte om du hört talas om att det råder EXTREMA rörelserestriktioner på Västbanken och Gaza, för både människor och varor. Att det säljs en massa israeliska produkter på den palestinska marknaden är alltså inte självvalt, utan en konsekvens av Israels ockupationspolitik.

Till Ulmerkotten: Det är få palestinier som inte skulle hålla med dig om att det finns ett problem med korruption inom den palestinska myndigheten. Men att biståndspengarna skulle gå till vapen snarare än mat och mediciner är bara lögner/påhitt. Återigen, läs på!!! Enbart under de tre veckor av invasioner i december 2008 och januari 2009 åsamkade Israel enligt Sida fysiska skador på svensk-bekostat bistånd på ca 19 miljoner kronor, ej inberäknat de långsiktiga kostnaderna av förstörd infrastruktur och uteblivna stödinsatser. Sverige har, liksom övriga Europa, därmed hamnat i den märkliga sitsen att vi faktiskt bekostar stora delar av Israels ockupation av Palestina. Detta är totalt orimligt. Israel måste själv betala priset för ockupationen – själsligt, ekonomiskt och politiskt.

Vad gäller förhandlingar så liknar det ett dåligt skämt att påstå att det är Israel som öppnar upp för förhandlingar. Igår sköt de ihjäl en 19-årig kille i Gaza under en fredlig demonstration(www.btselem.org), muren fortsätter att byggas på palestinsk mark, planer på utökade bosättningar offentliggörs, otaliga oskyldiga män och kvinnor ruttnar bort i israeliska fängelser, palestinier hindras från att importera cement som akut behövs för att återuppbygga Gaza...ja, det kan man verkligen kalla att öppna upp till fred och försoning. Kom igen, inse fakta!