20 apr. 2010

Minska antalet myndigheter

I helgen släppte Timbro en rapport och en debattartikel om opinionsbildande myndigheter. På det följde ett ledarstick från Östgöta Correspondenten som Dick Erixon igår uppmärksammade. Jag håller självklart med, och är glad att frågan tas upp.

Corren lyfter också en annan viktig fråga i sin artikel, frågan om mängden myndigheter i Sverige.
Forum för levande historia är långtifrån den enda statliga myndighet som bedrivit opinionsbildning.

En annan är Glesbygdsverket som inrättades 1991. I verkets instruktion sägs att man ska "främst genom påverkan på olika samhällssektorer verka för goda levnadsförhållanden och utvecklingsmöjligheter för glesbygds- och landsbygdsbefolkningen". Denna karaktär av särintresseorganisation ville socialdemokraterna kompensera genom att inrätta ännu en statlig myndighet - storstadsverket.

Statliga myndigheters opinionsbildning har kritiserats hårt av borgerliga politiker och debattörer sedan lång tid. Inför valet 2006 lyfte Alliansen problemet till en valfråga. Därför är det märkligt att så lite har gjorts för att komma till rätta med problemet.

Visserligen har man slagit samman flera av myndigheterna och lagt ned det hårt kritiserade Arbetslivsinstitutet, men i dess ställe har man inrättat en ny myndighet med liknande uppgifter - Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.

Man skulle kunna hålla på ganska länge med att räkna upp konstiga myndigheter. Såvitt jag vet är de uppemot 500, och många av dessa ägnar sig också åt opionionsbildning.

Där har vi ännu ett viktigt område för alliansen. Är till exempel Nämnden för hemslöjdsfrågor en värdefull myndighet att värna?

6 kommentarer:

Ulmerkotten sa...

Men det är väl klart att det måste finnas en massa onödiga myndigheter.

Anledningen är att det finns så många inkompetenta politiker, som inte duger på arbetsmarknaden. När de sedan blir bortvalda, eller har suttit för länge, har man ingenstans att göra av dem.

Alltså har man en uppsjö med olika myndigheter, verk, ambassader och organisationer som de kan bli chefer över med en vacker titel och en bra lön.

Ulmerkotten sa...

Men man saknar ju en del statliga funktioner och verk:

Statens Kopruttverk; Alla vet ju hur mycket växthusgaser kor pruttar ut så det behövs ett statligt verk för detta, med en massa byråchefer, direktörer och Generaldirektör.

Gurkböjningsnämnden. Det är skit att man inte ska kunna hitta en rak gurka. Gurkböjningsnämnden avgör högsta tillåtna böjning och beviljar dispenser.

Rabattkupongdepartementet; Bestämmer vilka rabattkuponger som ska tillåtas, varför och utgångsdatum. Minister behövs givetvis.

Ambassadör; Har vi verkligen inga ambassader/ambassadörer i Andorra, San Marino, eller Vatikanstaten?

Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande; Goda trafikråd om användandet av allt från cykelhjälm, ska ha äckelfärgad reflexväst, till att man dör om man kör 2 km/h över hastighetsgränsen.

Statens lotterikontrollnämnd; Bestämmer vinsterna för lotterier och tombolaverksamhet, samt att allt går rätt till.

....ja, egentligen är det en massa vi dumma medborgare saknar. Men gissa vilken av de ovanstående som finns.

/ Micke

Utlandssvensk sa...

"Men gissa vilken av de ovanstående som finns"

Min gissning (utan att googla!):
Statens lotterikontrollnämnd tror jag finns.

Dessutom tror jag att det finns en ambassadör i Vatikanstaten.

Jonas sa...

Det jävliga i sammahanget är att under borgerligt styre har situationen inte blivit ett dugg bättre. Snarare sämre, skulle jag säga, men det beror naturligtvis på hur man räknar. Bättre är det inte.

Liberal kritik (i stil med Timbro, Skattebetalarna och liknande) blir helt och hållet ihjälkramade av politruckerna. Det är en fulltständigt irrationell tro att politiker av viss färg är bättre än andra.

Ulmerkotten sa...

@Utlandssvensk

Tack för att du inte Googlade, respect...

Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande finns, NTF. Det är en helt värdelös organisation som trakasserar svenska medborgare med ytafikfloskelbjäfs. Antagligen finansierad av staten.
NTF bildades för att hjälpa till med information om högertrafikomläggningen, och har sedan blivit kvar av någon outgrundlig anledning.
Denna typ av propaganda och svammel kan Transportstyrelen (eller tidigare Vägverket), ägna sig åt, och det gör de åxå. Så varför NTF finns är en gåta. Ett antal väbetalda byråkrater sitter bergis och har regelbundna (typiskt svenska), koncensuspartyn, och nickar godkännande om nya kampanjer.

Här är länken om du vill fördjupa dig: http://ntf.se/

/ Micke(eller Ulmerkotten)

Anonym sa...

Myndigheten för tillgängliga media MTM kostar runt över 200 miljoner för att handlägga hur man spelar in tal- Det som vanliga ljudföretag enkelt kan göra för en spottstyver. Chefen på MTM har runt 90 tusen per månad och denna myndighet lägger ut jobb i Indien istället för att stödja svenska företag som kan göra samma arbete. Våra skattepengar far riktigt illa av sådana här konstiga och ljusskygga myndigheter som bara har en fin fasad men svindlar oss skattebetalare. Vilken myndighet granskar dessa konstiga och svindyra myndigheterna egentligen?