17 apr. 2010

Ja till moskén i Göteborg

Jag skrev tidigare om balansgången mellan kritik av islam och islamofobi. Ett bra exempel på dilemmat är min partikamrat Helene Odenjungs blogginlägg om moskébygget i Göteborg.

Helene Odenjung skriver mycket positivt om bygget:
Det är en självklarhet att också muslimska göteborgare ska kunna utöva sin tro. Andlig frihet är en av grundpelarna i liberalismens samhällsbygge och innebär rätten att hysa och uttrycka politiska, religiösa och andra övertygelser. Att Sveriges muslimer ska hindras från att utöva sin religion är oacceptabelt och här måste liberaler tydligt ta ställning.

Signaturen Utlandssvensk har skrivit många kritiska kommentarer på min blogg om Folkpartiet och är mycket upprörd över bygget, eftersom finansieringen kommer från Saudiarabien. Från SR:
Den saudiska tolkningen av islam anses vara sträng och konservativ. Men enligt såväl stiftelsen som saudierna ställs varken krav på styrelseposter eller vem som ska få den viktiga rollen som imam i moskén. Saudierna har dock åsikter om hur moskén ska drivas.

Se även the Local samt GP.

Jag håller med Helene Odenjung i hennes välkomnande av moskén.Vi har religionsfrihet i Sverige, och självklart ska moskéer tillåtas att byggas.

Nu ligger ansvaret på Ahmed Al-Mofty och Sveriges Muslimska Kommitté att visa att moskén kan vara ett positivt exempel trots sin saudiska finansiering.

Och ansvaret vilar tungt på oss liberaler som stöttar bygget att vara vaksamma. Moskén ska vara en plats för människor att utöva sin tro och inte en plats där fördomar och intolerans frodas.

24 kommentarer:

Ulmerkotten sa...

Jag tycker man inte ska tillåta moskéer och minareter generellt. Det är inget som hindrar att man är troende muslim, men för den skull behöver man ingen moské. Man kan väl vara troende kristen utan att ha en fysisk kyrka?
Eller troende jude utan att ha en synagoga?

Vi har en statsreligion här i Sverige och det är inte islam. Om de regler vi stipulerar för detta land inte passar troende muslimer, och de ställer krav på det svenska samhället baserat på sin religion, är det ingen som hindrar dem att flytta till ett land som passar bättre.

Vidare kan man anföra att det tydligen är så att vi ska acceptera islam, emedan islam predikar att alla otroende inte har samma mänskliga värde som troende. Alltså; vi ska acceptera dem i multikulti och flummeriets namn, emedan islam predikar att vi inte har samma människovärde som de.

Utlandssvensk sa...

För sammanhangets skull återpostar den kommentar som startade debatten:

I Göteborg börjar man nu att bygga en stor Moske. Bygget finansieras av Saudi-Arabien.

Det är synnerligen väl dokumenterat vad som pågår i saudi finansierade mosker. I t.ex England har det sänts flera program där man har använt dolda under cover journalister.

Pga. detta har de flesta europeiska länder infört förbud eller hårda restriktioner mot saudisk finansiering.

MEN dina partivänner är fyllda av glädje för den nya saudimosken i Göteborg:

http://odenjung.blogspot.com/2010/04/en-fraga-om-religionsfrihet-idag-tas.html

Om dessa folkpartister tror något annat än att VÅLDSAMT hat mot Judar, västvärlden, homosexuella, osv. osv. kommer att predikas, då är de mer än navia, de är direkt korkade. Om de däremot är medvetna om effekterna, då är de inget annat än ONDA.

Återigen, FP är inte lösningen, FP är problemet.

Ulmerkotten sa...

Det är en sak jag inte fattar med hela debatten om acceptans m.m. Det finns ju nazister som anser att vissa människoraser är mindre värda, folk som inte accepterar homosexuella, eller andras politiska åsikter och religion. De människor som gör detta ska i dagens Sverige läras att det är fel, och att man ska acceptera alla och att alla har ett lika värde.

Men nu har vi alltså en religion som predikar att alla som inte tror på denna är mindre värda, och den religionen ska man acceptera och de ska tillåtas utöva sin tro och predika sina åsikter. Jag pratar givetvis om islam.

Jag ställer mig alltså frågan; vad är skillnaden mellan om en nazist anser att judar och homosexuella är ett lägre stående folk, eller om en muslim gör det? Vad är skillnaden mellan islam som tro och nazism? Nazisten tror ju på det riktiga i sin tro, på samma sätt som muslimen. Skillnaden mellan religiös tro och politisk tro är mycket hårfin. Eller är en rasistisk åsikt accepterbar för att den är knuten till en religion?

Efter lite funderande kom jag helt enkelt fram till slutsatsen att det finns nu två vägar att gå: Antingen ska man förbjuda alla yttringar och rörelser som är uttalat rasistiska eller diskriminerande på något sätt, inkluderande islam. Eller åxå måste alla rörelser tillåtas oavsett åsikter.

Så låt oss ponera att svenska nynazister vill bygga en stor möteslokal i Göteborg, eftersom de fått en stor donation från Sydamerika. Hur skulle Göteborgs kommun ställa sig till det? Skulle Folkpartiet stödja detta?

Utlandssvensk sa...

@Ulmerkotten,

Det verkar som att flera inlägg försvann. Mycket svårt att föra en debatt om dessa frågor, tydligen......

Ulmerkotten sa...

Jäpp. märkte det åxå. Tror eller hoppas att inte Erik är boven dock.

Erik Svansbo sa...

Jag är boven. Det är inte ok att jämföra islam med nazism. Sånt får ni göra på andra bloggar.

benke sa...

Problemet är att Sverige är ett land där man inte vågar säga emot och där den politiska korrektheten regerar (jag återkommer till detta).

Såklart att man kan få bygga en moské tycker jag. Men bara, och bara, om det är ett uttryck för religion och intet annat. Jag förstår dem som är emot detta bygge eftersom man kan misstänka att det kommer att bli en grogrund för hat emot väst. Såsom det ibland är, och det finns ingen anledning att sticka under stol med detta.

Om det blir så, så kan vi intet göra eftersom byggnaden står där. Här kommer jag tillbaks till min första mening; Då ingen vågar att sätta ned foten då vi står inför faktum, så säkrar man hellre att den inte byggs alls.

Om vi hade människor med ryggrad och självförtroende i detta land så hade det inte varit en fråga alls. För i det fall denna moské inte uppfyller kraven på god sammanhållning i samhället så skulle i så fall bulldozers snabbt komma fram. I bästa fall. Men alla vet att det inte kommer att hända. Så istället blir det kontroverser kring detta bygge. Fullt förståeligt.

Frihet under ansvar är en god sed. Och det gäller även muslimer såklart, om de håller detta för gott så bygg så många moskeér som önskas.

benke sa...

Apropå Eriks kommentar att jämföra islam med nazism. Jag håller med om vad Erik säger.

Men att jämföra islam fascismen med nazismen är helt korrekt. Här pratar vi om en ytterlighet inom islam där man på samma sätt som tyskarna på 30-talet inte ser judarna som människor. Man söker att omänskliggöra judar och proppar detta ohyggliga tankesätt i sina barn. Framtiden får utvisa vad detta kommer att leda till.

Man måste våga säga saker för vad de är. Inom islam, återigen ytterligheten, finns ett hat emot judar som inte står nazismen efter. Att undfly detta faktum gör inte islam en tjänst, tvärtom. Men jag och många med mig undrar var de moderata muslimerna finns, för inte är det väl så att de håller med i tysthet? Var är de för att försvara sin religion emot de som svärtar ned densamma?

Utlandssvensk sa...

Du gör som du vill, Erik.

Uppenbarligen är du djupt okunnig om den starka och väldokumenterade kopplingen.

Du kan ju gå in och läsa på t.ex islam watch:

We are a group of Muslim apostates, who have left Islam out of our own conviction when we discovered that Islam is not a religion at all.

We also realized that Islam is beyond alteration, because Muslims—who attempt to modernize and reform its unremitting bigotry, irrational rituals and its cruel and draconian punitive measures—are targeted for annihilation

http://www.islam-watch.org/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=55

Det är just personer i västvärlden som INTE vill prata om islams mörka sidor som sviker dessa modiga avhoppare från en totalitär ideologi.

Du borde verkligen läsa på lite.

Anser du att Pamela Geller är en extemist som man inte kan citera? Förutom bloggen som jag länkade till, har hon följande meritlista:
"Many of her articles /op-eds have also been published in The Washington Times, Big Government, Human Events, Israel National News, World Net Daily, Front Page magazine, New Media Journal, and Canada Free Press, among other publications"

Angående själv bloggen, Atlas Shrugs:

"The site won the 2005 "Best New Blog" Jewish & Israeli Blog Award, was a finalist in the 2005 Weblog Awards, and finished in third place for "Best Conservative Blog" in the 2008 Weblog Awards. Atlas also won the "Grande Conservative Blogress Diva" Award for 2008 and for 2009"

http://atlasshrugs2000.typepad.com/about.html

Om nu hennes alster är så extrema att du inte vill återge dem, ja då har du lämnat normal västlig debatt bakom dig. Hoppas att du trivs i din lilla fantasivärld! Men inbilla dig inte att judarna kommer att sluta fly från Sverige......

Utlandssvensk sa...

Erik,

Vad ska vi göra med Judith Popinski från Malmö?

"Holocaust survivors in the community, such as, for example, 86-year-old Judith Popinski, had first-hand encounters in the 1940s with German anti-Semitism and its consequences. Today she says that the hatred that exists in Malmö today reminds her of her childhood. Popinski used to speak in schools about her experience in the holocaust but according to her;
"Muslim schoolchildren often ignore me now when I talk about my experiences in the camps," she said. "It is because of what their parents tell them about Jews. The hatreds of the Middle East have come to Malmo. Schools in Muslim areas of the city simply won't invite Holocaust survivors to speak any more."

http://swedenisrael.blogspot.com/2010/04/israel-remembers-holocaust-while-anti.html

Det är ju svårt att förneka att hon DIREKT jämför nazisternas judehat med det som visas av dagens svenska muslimer. Är hon därmed inte välkommen på din blogg?

Zachi sa...

Klumpa nu inte ihop islam och islamism (det senare kan jämföras med nazism, där håller jag helt med). Dock bör det givetvis vara tillåtet att kritisera islam som vilken annan religion som helst. Sedan är det väl utmärkt att Göteborgs muslimer får sin moské. Jag tror det är viktigt att olika religiösa grupper kan känna sig välkomna att utöva sin religion sida vid sida med andra. Att känna sig accepterad i samhället borde rimligtvis leda till mindre, snarare än ökad, aggression och våldsbenägenhet. Och det som händer i Malmö har troligtvis inget med moskeer att göra; moskeer har byggts i flera städer utan att judar blivit förföljda.

Ulmerkotten sa...

OK, Erik. Vad jag ville belysa var att "agg mot folkgrupp" eller rasism är samma sak oavsett om det är under politisk fana eller religiös.
För mig är det ingen skillnad om någon är troende religiöst eller tror på en politisk ideologi - lagen är densamma.

Men nu är ju det ena förhatligt och bekämpas på alla sätt, emedan det andra verkar man se mellan fingrarna med som t.ex. i Malmö, eftersom det är knutet till religion.

Utlandssvensk sa...

Freedom House

http://www.freedomhouse.org

Kom ut med en studie 2005:
, "Saudi Publications on Hate Ideology Fill American Mosques,"

Freedom House's Muslim volunteers went to 15 prominent mosques from New York to San Diego and collected more than 200 books and other publications disseminated by Saudi Arabia (some 90% in Arabic) in mosque libraries, publication racks, and bookstores.

What they found can only be described as horrifying. These writings - each and every one of them sponsored by the kingdom - espouse an anti-Christian, anti-Semitic, misogynist, jihadist, and supremacist outlook. For example, they:

•Reject Christianity as a valid faith: Any Muslim who believes "that churches are houses of God and that God is worshiped therein is an infidel."

•Insist that Islamic law be applied: On a range of issues, from women (who must be veiled) to apostates from Islam ("should be killed"), the Saudi publications insist on full enforcement of Shariah in America.

•See non-Muslims as the enemy: "Be dissociated from the infidels, hate them for their religion, leave them, never rely on them for support, do not admire them, and always oppose them in every way according to Islamic law."

•See America as hostile territory: "It is forbidden for a Muslim to become a citizen of a country governed by infidels because this is a means of acquiescing to their infidelity and accepting all their erroneous ways."

•Prepare for war against America: "To be true Muslims, we must prepare and be ready for jihad in Allah's way. It is the duty of the citizen and the government."

The report's authors correctly find that the publications under review "pose a grave threat to non-Muslims and to the Muslim community itself." The materials instill a doctrine of religious hatred inimical to American culture and serve to produce new recruits to the enemy forces in the war on terrorism.

http://www.danielpipes.org/2384/freedom-house-report-on-saudi-venom-in-us-mosques

Två frågor:
1. Finns det någonting alls som tyder på att man INTE kommer att hitta samma sak i mosken i Gbg om några år?

2. Vad tänker ni "vaksamma" svenska liberaler göra när det står klart att den typen av material sprids?

Min gissning på fråga 2: Prata lite om hur hemskt det är och inget mer. Och judarna kommer att flytta...

Ulmerkotten sa...

Erik, ditt handlande är ganska symptomatiskt för svensk politik och politiker idag.

Vid minsta kritik mot islam som religion blir man skiträdd. Ingen kritik tillåts, och vi har ju sett hur det går för konstnärer och författare som skojar med, eller ifrågasätter islam.

Gäller inte svensk lag längre, med ytrrande- och tryckfrihet?

Kuno sa...

Signaturen Utlandssvensk verkar ha hakat upp sig på det "judehat" som enligt honom kommer att spridas i Göteborgsmoskén, vilket kommer att få som följd att judar kommer att flytta. Däremot bryr han sig uppenbarligen inte om att vanliga svenskar i t ex Malmö trakasseras av invandrargäng. Sen resonerar han lite märkligt när han kallar det judehat att inte Popinski blir inbjuden till skolor för att hålla föreläsningar. Det kan ju helt enkelt vara så att skolan bedömmer att det finns viktigare saker att lära ut och har inget med hat att göra.

Ulmerkotten sa...

@Kuno

Det är så att massmedia "lagt locket på" när det gäller många invandrarfrågor. Som signaturen utlandssvensk antyder, bor han inte i Sverige, och vet därför inte allt som händer. Det gör inte heller jag, men jag bor i Sverige. Judehat är

Du menar alltså att det är invandrargäng som trakasserar "vanliga svenskar"? Ok, upplys oss gärna.

Ulmerkotten sa...

add.; Judehat är liksom en generell arabisk/islamisk pryl och alla som inte är "troende" är lägre varelser.

Kuno sa...

Vad jag menar är att det är det, såväl i Malmö som T ex i Södertälje. Givetvis kan inte "Utlandssvensk" veta allt men han verkar ha en märklig förmåga att leta upp när han anser judar drabbade...Historien om Popinski säger en hel del om honom.

lubbe ferrysson sa...

Med utgång från principer som gäller i ett demokratiskt och sekulariserat samhälle är det omöjligt att förbjuda byggande av religiösa byggnader. Men jag tycker att Odenjungs pekoral är naivt. De svenska moskerna är inte direkt kända för sitt kärleksbudskap, förståelse för västerländska värderingar, eller predikningar om mänskliga rättigheter. De få rapporter, som trots censur, dök upp i offentligheten säger någonting annat. I vissa pågår till och med rekrytering till jihad. Så till skillnad från Odenjung ser jag inte detta som någonting positivt som underlättar integration. Tvärtom det underlättar islamisering av Sverige.
Och som skattebetalare är jag självklart emot att svenska staten ska utbilda imamer. Visar det sig att predikanter från Religion of Peace sprider idéer som strider mot svenska lagar, ska de omedelbart utvisas.

Erik Svansbo sa...

Ulmerkotten/Utlandssvensk: Jag är väl bekant med de antisemitiska strömningar som finns inom islam och den muslimska världen.

Jag tycker det är OK att jämföra islamism med nazism. Ibland är det svårt att veta vad som är islamism och vad som är islam.

Jag välkomnar diskussionen om islamism och islam, samt antisemitism inom den muslimska världen.

Men om ni blir väldigt chockade över att påståenden som "islam är nazism" blir raderade så hoppas jag att ni kan tänka ett varv till. Den typen av uttalanden är väldigt stötande och jag som blogginnehavare kan råka illa ut för att låta såna uttalanden stå kvar.

Det ligger nära "hate speech" att säga så - för om man anser att islam är nazism, vad anser man då om muslimer?

I övrigt tycker jag det är väldigt kul att bli anklagad för att vara pk och etablissemang och en typisk politiker... :-)

Utlandssvensk sa...

Erik,

Jag är väl medveten om de omfattande inskränkningarna vad gäller yttrandefriheten i Sverige.

Dock är det så att man (än så länge) har tillstånd att yttra sig fritt om islam, eftersom detta inte är en folkgrupp utan en religion och/eller ideologi.

Men visst kan man få problem även om man kritiserar islam. Det finns fullt med mer eller mindre statligt finansierade organisationer (t.ex centrum mot rasism) som har satt i system att anmäla åsikter som de inte gillar. Uppenbarligen är syftet med detta att skrämma folk och därmed ytterligare lägga locket på i debatten. Dessutom finns ju alltid risken att bli uthängd i pressen.

Sen vill jag återigen påpeka att för många muslimer i mellanöstern är det INTE stötande att jämföra islam med (,,,,,,,). Många där ser den tidigare ledaren för (,,,,,,) som en hjälte. De som blir upprörda är svenska liberaler, eftersom denna verklighet står i konflikt med deras världsbild.

Kan inte du berätta för oss om skillnaden mellan " islamism och islam"? Jag har en klar åsikt i frågan men skulle vara interesserad av dina synpunker.

Om du har tid och lust får du också gärna svara på mina två frågor från kommentaren ovan:
"1. Finns det någonting alls som tyder på att man INTE kommer att hitta samma sak i mosken i Gbg om några år?

2. Vad tänker ni ”vaksamma” svenska liberaler göra när det står klart att den typen av material sprids?"

Utlandssvensk sa...

"According to the PMW report, “[I]t is important to understand that the revulsion of Hitler expected in the West is not true in Palestinian society. Palestinians can be found who are named "Hitler" as a first name: Hitler Salah [Al Hayat Al Jadida (Fatah), Sept. 28, 2005], Hitler Abu-Alrab [Al Hayat Al Jadida (Fatah), Jan. 27, 2005], Hitler Mahmud Abu-Libda [Al Hayat Al Jadida (Fatah), Dec.18, 2000.] Articles have appeared in both Fatah and Hamas newspapers which demonstrate Hitler's admired status.”

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/124485

"It's not hard for a German living in Pakistan to get used to these differences, but one contrast is hard to stomach: Most people like Hitler."

http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/0,1518,683966,00.html

Till alla rasister ovan sa...

Jag fattar inte varför ni slösar er tid på att skriva kommentarer ingen bryr sig liksom ? bygget kommer att genomföras vare sig ni vill eller inte så lev med det !

Dåndimpen sa...

Intressant ställda frågor på sina håll här. PK-ismen har svårt att kontra på raka tydliga frågor om sunni-moskén som skall byggas i Göteborg. Alla besvärliga frågor avfärdas som rasism (är man rasist om man avskyr religion och allt i dess kölvatten?). Det är ingen som vevar speciellt brett här heller. Frågorna är fokuserade och precisa och tydliga. Likväl kommer ingen av de naiva och aningslösa vänsteranhängarna med några svar utan viftar bort allt som om vore det flugor som surrar runt deras huvuden. En sån attityd och inställning tyder på att de är trängda och inte vet hur de skall ta sig ur sitt dilemma. Muslimer i Göteborg har redan en moské i Högsbohöjd. Och var så säker i fråga om muslimernas utbredning i europa och i sverige. Tecknen är tydliga. Vi har givit dom lillfingret i nåt som dom har lurat in oss i att tro är någon slags förhandling om rättigheter, moral och etik. Islam är inte en religion...enbart, det är en högst påtagligt politisk ideologi...för de religiösa strömningar som vill nyttja Koranen politiskt. De som inte fattar och ser det är mer än lovligt naiva. För tydlighetens skull och för att undvika alla som sitter med rasiststämpeln i högsta hugg nu, så vill jag påpeka att det är mot Islam och islamofascisterna (terroristerna) jag riktar min kritik, inte mot sorglösa människor som flytt från den muslimska kultursfären för att söka lugn och trygghet och stabilitet och en framtid i det kulturellt och värderingsmässigt moderna Väst.