22 mars 2010

Stöd Kuba-kommunismens fångar

Martin Ängeby skriver på sin egen och Liberatis blogg om Kubas samvetsfångar:
Rörmokaren och människorättsaktivisten Orlando Zapata Tamayo dog den 24 februari i ett fängelse ute på landet i provinsen Camaguay på Kuba. Han dog efter 85 dagar av hungerstrejk. Han hade inga barn eller fru, men han har en relativt ung mamma som sörjer honom, och hundratals demokratiaktivister på Kuba. Zapata var 42 år gammal och dömd till 25 år i fängelse för “respektlöshet” och motstånd mot regimen.

Samma dag som Orlando Zapata dog besöktes Kuba av Brasiliens president Ignacio Lula da Silva. Ha sa inte ett ord om Zapatas död eller mänskliga rättigheter. Många politiska ledare väljer att tiga, också här i Sverige.

Visst stämmer det att många tiger om Kuba. Men det är värre än så - i Vänsterpartiet finns många högt uppsatta som hyllar Kuba.

Bland annat sitter Eva Björklund från Svensk-Kubanska föreningen i Vänsterpartiets partistyrelse. Svensk-Kubanska är regimens förlängda arm i Sverige och har en stark ställning inom Vänsterpartiet.

Att ha Eva Björklund i partistyrelsen är ett hån mot Orlando Zapata och de andra politiska fångarna på Kuba.

Stöd SILC i deras arbete för Kubas samvetsfångar.

11 kommentarer:

Martin sa...

Tack för detta Erik. Repressionen på Kuba är värre än på flera år, fångarnas anhöriga misshandlas på öppen gata när det demonstrerar fredligt. Vänstern i Sverige har inte gjort upp med sitt mörka förflutna.

Ulmerkotten sa...

Ja, alla kommunismens gamla bastioner håler på att rasa eller uppvisar en skrämmande bild av åsiktförtyck och tyranni. Jag känner inte så mycket till Kuba, men man har ju hört en del om Nordkorea.
Vietnam som blev "befriat" på 70-talet har svenska skattebetalare pumpat åtskilliga miljarder till, och 2008 skickade tydligen svenska skattebetalare sådär 250 miljoner dit. (Kolla SIDA's hemsida).

Ulmerkotten sa...

Tänte bar jag skulle kopiera en text från Sidas hemsida om Vietnam: "Kommunistpartiet styr
Alla Vietnams politiska organisationer kontrolleras av Vietnams kommunistparti. Det finns ingen maktdelning; den lagstiftande, rättsliga och verkställande makten svarar alla till kommunistpartiet.

Press- och yttrandefriheten är mycket begränsad och det är straffbart att sprida regeringskritisk information."

...och en borgerlig regering drar alltså iväg 250 miljoner till denna regim?

Utlandssvensk sa...

Ja, FP har ju länge stått i frontlinjen och slagits för att Sverige skall fortsätta att skicka skattepengar till alla möjliga skräckländer. Folkmord inget hinder verkar vara valspråket.

Vad har Erik S att säga om detta? Vilket ansvar har FP för förtrycket i Vietnam, Zimbabwe och alla andra stater där ni finansierar fruktansvärda regimer? Vilket ansvar har ni för den palestinska terrorismen? Vilket ansvar har Erik S?

Zetor sa...

Tycks ju annars finnas delade meningar om huruvida Lula da Silva kommenterat detta...

http://www.voltairenet.org/article164489.html

Ulmerkotten sa...

Utlandssvensk.
Elaking! Erik S. verkar vara den mest spelklare (fp)-are jag stött på.
Historiskt sett har du helt rätt, och man undrar varför man skickar 450 miljoner till palestina, emedan de fixar nya vapen för att kunna dra igång nästa konflikt med Israel. Eller Vietnam som är en kommunistdiktatur.

Men prylen är den att Erik kan ju inte hållas ansvarig för detta, det ligger på muppar som Björklund, Olofsson och Reinfeldt på riksplanet.
Frågan är därför berättigad på riksplanet till de ansvariga, men elak att ställa till Erik.

lubbe ferrysson sa...

Tack Zetor för länken:
Zapata had a serious criminal record. Since June 1990, he had been arrested and convicted several times for "disturbing the peace, two counts of fraud, public exhibitionism, injury and possession of non-firearm weapons."

För mig som växte upp I gamla Östeuropa är det ingen nyhet. Det förekom i Neues Deutschland, Rude Pravo, eller Pravda varje gång som någon dissident skulle dömas. Samma vänsterdyngan oavsett om den producerades av gammal kommunistisk nomenklatur, eller idag av en västerländsk vänsterblaska. Men för att vara rättvis, en liten skillnad kan man märka. Pajasen som skrev i Voltaire, krävde inte stränga straff för hans familj, det gjorde hans ideologiska kamrater bakom Berlinmuren.

Erik Svansbo sa...

Utlandssvensk har en beef med de många politisk korrekta personer som finns inom FP. Det kan jag förstå. Men alla folkpartister kan inte hållas ansvariga för alla Folkpartiets beslut.

Jag delar de flesta av Folkpartiets värderingar, men inte alla. Jag tar ansvar för de frågor jag driver inom FP, och det är de frågor jag skriver om på denna blogg.

Tack för stödet, Ulmerkotten!

Utlandssvensk sa...

Erik,

Jag håller med Ulmerkotten att du är "den mest spelklare (fp)-are jag stött på."
Jag tycker mest att det är djupt tragiskt att du är FP anhängare, men det har vi pratat om tidigare.

Frågan om vilket ansvar man har som aktiv partimedlem för ett partis beslut och handlingar är självklart komplicerad. Var och en får väl fråga sitt eget samvete.

Du har dessutom helt rätt i att jag "har en beef med de många politisk korrekta personer som finns inom FP". Min uppfattning är att dessa figurer har vållat Sverige synnerligen stor skada och dessutom, som sagt, gladeligen verkat för enorma penningstöd till några av de absolut värsta regimer som världen har skådat. Om till råga på allt struttar de runt och tycker att de är SÅ OTROLIGT GODA. Vedervärdigt räcker inte.....

Ulmerkotten sa...

Jag tror hela systemet fungerar som en opp-och-nervänd tratt. Ju högre någon kommer i ett parti, desto mer är det partilinjen som gäller med alla medel. På gräsrotsnivå får man tycka lite vad man vill och avvika, men inte om man vill nå toppen.

Vi har ju t.ex. en Kent i Örebro, som uppenbarligen siktar mot toppen i (m), men låter som en papegoja av partilinjen (om han ens svarar), på komprometterande frågor.

Ett typexempel på hur det funkar är ju Riksdagen. Har man nått så högt får man inte ha egna åsikter. Det var visst några som ville rösta mot FRA, men...

Så då är frågan - varför har vi 349 riksdagsledamöter? Det är helt onödigt. Partiledaren har en knapp, med antalet mandat partiet har i Riksdagen. Enkelt.

Det är partilinjen som gäller. Instämmer man inte är hela politiska karriären i vågskålen, och partipiskan viner.

Ungefär som (m) definierar solidaritet i Vellingefrågan.

Hans-Erik sa...

@zetor
Det framgår inte av artikeln om mannen hann högg med machete var partifunktionär el dyl, vilket är min gissning!