15 mars 2010

Mediernas falska mellanösternbild

Elder of Ziyon länkar en text från Robin Shepherd Online. Det har skrivits mycket om Israels senaste utspel om bosättningar, mitt under det amerikanska besöket. Det har däremot skrivits väldigt lite om vad palestinska myndigheten nyligen gjorde:
Now consider the response to the Palestinian Authority’s decision last week to celebrate the worst terrorist atrocity ever perpetrated inside Israel (the 1978 bus massacres which left 38 dead including 13 children) by naming a central square in Ramallah after its perpetrator, Dalal Mughrabi.

That was a statement of values and intent, glorifying mass terrorism and signalling to Israel and the world that the Palestinians can never be trusted to abide by civilised norms. It tells you everything you really need to know about Israel’s conflict with the Palestinians and why peace with them has proved elusive for more than six decades.

Shepherd noterar att endast New York Times skrivit om denna händelse. I Sverige har ingen skrivit, men varenda liten landsortstidning har TTs israelkritiska telegram.

Detta är en skandal, som pågår hela tiden i journalistiken om mellanöstern. Shepherd menar att detta är en form av censur:
By leaving the general population in a state of near total unawareness about the realities that Israel confronts in its dealings with the Palestinians, even neutral and unbiased observers are bound to come away with the impression that Israel is the guilty party in this conflict.

Visst är det censur. Medierna uppviglar till israelhat genom att bara granska en sida i konflikten.

8 kommentarer:

Ulmerkotten sa...

Alltså den här konflikten... Det är samma visa varje gång. Palestinierna börjar bråka när de har fått vapen så det räcker. Sedan ökar de på till dessa Israel surnar till och kommer med hela krigsmakten och "sopar mattan" med dem. Sedan är det tyst ett tag, emedan Palestinierna fixar nya vapen och raketer, sedan är det samma visa igen.

Men vad som retar mig mest är att Sverige drar iväg bortåt 450 miljoner/år till Palestinierna, och det under en borgerlig regering.
Kolla denna länk; http://www.sida.se/Svenska/Lander--regioner/Asien/Vastbanken-och-Gaza/Samarbetet-i-siffror/

"Samarbetet i siffror"? Vilken jäkla lögn.

Svenne sa...

Intressant. Men allra intressantast just nu: vem håller Svansbo på i grälet USA-Israel?

http://www.dn.se/nyheter/varlden/historiskt-storgral-om-israels-byggplaner-1.1061654

Erik Svansbo sa...

Svenne: Jag tycker Israel sköter det här med bosättningarna lite klantigt. Men jag tycker USA sätter alltför stor press på Israel i förhållande till palestinierna. Det är såklart något man måste göra, eftersom världen har en såpass falsk bild av mellanösternkonflikten.

Frågan om bosättningar borde inte vara något större problem att ta upp i en förhandling om fred. Men nu är det ju så att palestinierna vägrar förhandla, och istället öser ut hatpropaganda och döper torg efter terrorister.

Så jag har faktiskt mycket svårt att förstå varför det är sånt liv om bosättningarna. Alltså - jag håller på Israel.

ג 'ון sa...

Håller med Erik. Den israeliska timingen att tillkännage byggandet av ytterligare bostäder i östra Jerusalem under Bidens besök, var oerhört klumpig.
Å andra sidan har Obamaadministrationen nästan slagit knut på sig själv för att stryka muslimska diktaturer i arabvärlden medhårs och ställer krav på Israel inför förhandlingar som kraven på den palestinska motparten inte kommer i närheten av.

Ta t.e.x. överenskommelsen från Oslo om att demonisering av motparten skulle upphöra. Där har Obama inte sagt ett ord om den utbredda antisemitismen i palestinska media och skolböcker eller fördömt det palestinska tilltaget att döpa ett torg efter en terrorist som mördade ett 40-tal oskyldiga i ett terrordåd inne i Israel 1978.
Med de dubbla måttstockar som USA här uppvisar så ligger mina sympatier hos Israel.
/BR

lubbe ferrysson sa...

Angående ”storgräl” mellan USA och Israel. Det är bara bland diktaturer som den svagare måste agera som den starkare vill. Bland demokratier är det naturligt att det finns olika åsikter och synpunkter oavsett hur starka eller beroende av varandra de är. Visst är det bra att USA säger till Israel vad de tycker är olämpligt och det är naturligt att Israel förklarar sin syn på saken. Det betyder inte att USAS ska från och med imorgon börjar beväpna palestinier med tunga vapen (handvapen har de redan fått). Dessutom är det en stor skillnad mellan spekulationer i utländska massmedia och svenska antiisraeliska nyhetskanaler. Synd att Stefan Hjerten inte är längre aktiv, då var kriget USA-Israel nära. Fast SvD:s Bitte Hamargren, eller DN:s Nathalie Beser går inte heller att underskatta.

EL sa...

3. Erik

"Jag tycker Israel sköter det här med bosättningarna lite klantigt."
Så ock Biden och Clinton!

EL sa...

4. BR

"Den israeliska timingen att tillkännage byggandet av ytterligare bostäder i östra Jerusalem under Bidens besök, var oerhört klumpig."

Det har nu framkommit via en israelisk tidning som synat det hela i sömmarna att Ramat Shlomo ligger i norra delen och har aldrig legat på ockuperad mark eller tillhört Västbanken.

Holger N sa...

Förstår inte hur man kan anse byggandet av nyare, bättre bostäder som något negativt. Israel är en demokratisk stat med lika rättigheter för alla sina invånare. Det är som jag förstår det inget som säger att det kommer att vara just judiska israeler som drar nytta av att få bo i dessa nya bostadsområden. Snarare är det väl troligt att de arabiska medborgare som redan idag dominerar östra delen av Jerusalem, framför allt är de som kommer flytta till dessa nyare och bättre hus?