23 feb. 2010

PR-offensiv från Israel

Reuters rapporterar om att Israel nu kommer pröva en mer aktiv kommunikation för att möta bland annat palestinsk propaganda.
RAMALLAH, West Bank (Reuters) – Concerned that its image abroad is suffering, Israel is going on the offensive to show that Palestinians, not Israelis, are responsible for perpetuating the region's cycle of violence.

With the peace process at a standstill since its war in Gaza a year ago, Israel is trying to paint the Palestinian Authority as the source of incitement to violence -- a violation of Palestinian obligations under peace agreements.

Citing usage of the word "martyr" to honor dead Palestinian militants and speeches recalling the "noble heritage" of armed struggle, Israel's incitement accusations put the onus on Palestinian leadership for failure to return to negotiations.

Men i svensk "översättning" av TT har detta telegram fått en helt annan betydelse: "Fläckat Israel skärper propagandan". En skarp anti-israelisk vinkling och en närmast krönikeliknande ton finns i inlägget.

Det är på grund av vinklad journalistik som denna som Israel måste gå på offensiven. Nyheterna från mellanöstern är idag totalt förvridna. Kanske kan en tydligare PR från Israel göra saken bättre.

Svenska tidningsredaktioner borde också ta sitt ansvar, och ställa krav på TT att sluta sprida anti-israelisk propaganda. Det är en skam för tidningssverige att de tillåts fortsätta.

5 kommentarer:

Lasse sa...

Och varför är nyheterna i just Sverige så vinklade till Israels nackdel?
Det är få länder i väst som är lika negativa till Israel som Sverige. Den vanlige mannen på gatan är förstås ganska likgiltig över problemen så långt borta men de som anslår tonen i debatten, d v s många journalister och inte så få politiker, är närmast fixerade vid Israels påstådda uselhet och det palestinska ädelmodet och rättvisa sak.
Följaktligen kan man i svensk press läsa horribla påståenden om israeliska krigsförbrytelser, massakrer av kvinnor och barn, hur judar stjäl organ av civila och den förintelse av palestinier som anses äga rum. Den källkritiska granskning som svenska journalister ofta påstår sig göra är i regel totalt bortkopplad när det kommer ett uttalande från t ex Hamas. Då blir det plötsligt dagens sanning men israeliska uttalanden omgärdas ofta med förbehåll, citationstecken och vinklade rubriker, om de alls kommer till tryck.

Hur kan det komma sig att stora delar av främst svensk vänster har blivit så fixerade vid Israel att de inte drar sig för att komma med de mest groteska påståenden?
Ligger det en slumrande antisemitism i Sverige som övervintrat sedan krigsåren och numera hämtar sin näring i halvsocialistiska konspirationsteorier om judiskt världsherravälde och judisk manipulation via Wall Street och Bilderberggruppen?

Någon som vet? Frågan är faktiskt allvarligt menad och, tycker jag, förtjänar ett seriöst svar.

EL sa...

1. Lasse

Vilken är din egen teori?

lubbe ferrysson sa...

Kan det vara så att pensionerad Faurissons försvarare Stefan Hjerten har en extra knäck som rubriksättare på TT eller DN?

Lasse sa...

EL, jag ställde frågan p g a att jag är intresserad av andras synpunkter. Vad jag själv tror och tänker vet jag redan.

EL sa...

4. Lasse

De andra kanske är intresserade av dina synpunkter också. Din tur:-)